2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Trump elrendelte: a legnagyobb szövetségi nyugdíjalap nem fektethet be Kínában

 utolsó frissítés: 18:18 GMT +2, 2020. május 13.

Donald Trump elnök új rendelkezése értelmében a legnagyobb amerikai szövetségi nyugdíjalap nem fektethet be kínai vállalatok részvényeibe, mert ez a kormányzat álláspontja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára.

Az amerikai elnök bejelentésére azt megelőzően került sor, hogy nyilvánosságra került: a mintegy 600 milliárd dolláros vagyont kezelő Szövetségi Nyugdíjtakarékossági Beruházási Alap (TSP) kínai vállalatokba való befektetéseket fontolgat.

A The Wall Street Journal című lap idézte kedden Eugene Scalia szövetségi munkaügyi miniszter hétfőn kelt levelét, amelyet a tárcavezető a nyugdíjalap igazgatótanácsa elnökéhez, Michael Kennedyhez intézett. A levélben Scalia leszögezte: "Trump elnök rendelkezésére az igazgatótanácsnak azonnali hatállyal le kell állítania" azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy 5,9 millió amerikai szövetségi dolgozó és nyugdíjas pénzét a kínai tőzsdén fektesse be.

A munkaügyi miniszter közölte azt is, hogy Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó és Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója levélben hívta fel figyelmét a kínai vállalatokba történő esetleges befektetések "szükségtelen nemzetbiztonsági kockázataira". O'Brien és Kudlow szerint az elnöki döntés válasz arra, hogy "a kínai kormányzat eltitkolta az új típusú koronavírusra vonatkozó alapvető fontosságú információkat".

A Scaliához címzett levélben O'Brien és Kudlow kitért arra is, hogy "egy kínai vállalatok elleni bojkott vagy szankció" kockára teheti az amerikai nyugdíjalap profitját is.

A TSP szóvivője szerint a nyugdíjalap az év második felében szándékozott megjelenni a kínai tőzsdén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális