2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Elégedetlenek a burgonyatermesztők, mert évek óta megvágják a nekik járó területalapú támogatást

 utolsó frissítés: 19:18 GMT +2, 2020. május 08.

A mezőgazdasági minisztérium több mint 3 millió eurót vesz el az ipari felhasználásra termelt burgonya területalapú támogatásából, ezzel negatívan diszkriminálja a burgonyatermesztőket más növénytermesztőkkel szemben - mutattott rá még múlt héten Fejér László Ödön RMDSZ-es szenátor egy online sajtótájékoztatón, amelyet a Romániai Burgonyatermesztők Országos Szövetségének képviselőivel közösen tartott.

Az RMDSZ szenátora most közleményben számolt be az ügy fejleményéről, amelyben részletezi, hogy Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszter a személyes találkozójukon ígérteknek megfelelően valóban felülvizsgálta a szakminisztérium által hozott döntést, azt azonban az érintettekkel együtt elfogadhatatlannak tartják, hogy a támogatás összértékét ugyan emelték, de "mindössze" 650 ezer euróval.

Fejér László Ödön szerint ez ugyan pozitív eredmény, a burgonyatermesztők gondjait azonban korántsem oldja meg.

"A miniszter úr valószínűleg nem érti, hogy mi nem alkudozási szándékkal kerestük meg őt, hanem azt kértük tőle, hogy a mezőgazdászok kapják meg azt az 5 millió eurós támogatást, ami jár nekik. Elfogadhatatlannak tartjuk az anyagi nehézségekre való hivatkozást, hiszen éppen Nechita-Adrian Oros miniszter volt az, aki egy, az Agroinfo folyóiratban megjelent cikkében azt nyilatkozta, hogy a 2014-2020–as időszakra 82 millió euró el nem költött összeg van európai uniós alapokból. Mindebből azt a következtetést vonjuk le, hogy valamilyen hátsó érdekek miatt nem kapják a burgonyatermesztők meg az őket megillető támogatást" - idézi a szerkesztőségünknek eljuttatott közlemény Fejér László Ödön szenátort.

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy az Európai Unió az ipariburgonya termesztésének támogatására évente ötmillió eurót biztosít, kormányzati döntés révén azonban már évek óta átcsoportosítják ennek az összegnek több mint felét a zöldségtermesztés támogatására. Ez történt ebben az évben is, a támogatásokkal kapcsolatos kormányhatározat-tervezetben eredetileg 5 millió euró szerepelt erre a célra, egy hétre rá azonban módosították a kormányhatározat-tervezeten, eltűnt 3,2 millió euró a burgonyatermelőknek szánt támogatásból, erre az újabb tervezetben már csak 1,8 millió euró maradt. (közlemény, hírszerk.)

mezőgazdaságburgonya
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális