2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,932.31(-2.01%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Johannis: támogatni fogom az EU-s gazdasági fellendülési alap létrehozását

 utolsó frissítés: 15:14 GMT +2, 2020. április 23.

Támogatni fogja egy olyan gazdasági fellendülési alap létrehozását, amelyet valamennyi EU tagállam igénybe vehet - jelentette ki csütörtökön a Cotroceni-palotában Klaus Johannis államfő.

Az államfő azt megelőzően nyilatkozott, hogy sor került volna az Európai Tanács tagjaival tartott videokonferenciára, amelynek napirendjén a COVID-19 világjárvány kezelése szerepel.

"Támogatni fogom egy olyan gazdasági fellendülési alap létrehozását, amely valamennyi tagállam számára hasznos lesz, mint kiegészítő eszköz a más, európai szinten meghozott támogatási intézkedésekhez. Ennek az eszköznek ki kell egészítenie az Unió jövőbeli költségvetéséből származó finanszírozást a 2021- 2027-es időszakra, és a tagállamok valódi ágazati szükségleteire kell felhasználni, gondolok itt például az orvosi és gazdasági ágazatokra, amelyeket a COVID-19 világjárvány leginkább érintett" - mutatott rá Johannis.

Johannis ugyanakkor kiállt a "hagyományos politikák" mellett.

"Másrészt erősen támogatni fogom a hagyományos politikákat - a kohéziós és az agrárpolitika egyáltalán nem veszíti el fontosságát a jelenlegi bonyolult helyzetben. Ellenkezőleg, ezeknek kell a következő uniós költségvetés alapját képezniük, hogy csökkenjen a fejlettségbeli különbség a tagállamok vagy az európai régiók között"- hangoztatta az államfő. (Agerpres)

koronavírusEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális