2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Olaszország és Spanyolország nagyon megsínyli, hogy kiesik a turizmus

 utolsó frissítés: 19:41 GMT +2, 2020. április 21.

Olaszország és Spanyolország azon országok közé tartoznak, amelyeket a koronavírus-járvány különösen sújtott. Ami az eddigi hivatalosan igazolt fertőzéseket illeti, a két országot csak az Egyesült Államok előzi meg, igaz, utóbbinak jóval nagyobb a népessége.

A sok halálos áldozat mellett Olaszország és Spanyolország egyike azon országoknak, amelyeknek gazdasága jelentős részben támaszkodik a turizmusra, mindezen tevékenységek pedig a járvány következtében leálltak, és elég valószínűtlen, hogy egyhamar visszatér minden a rendes kerékvágásba. Ami a két ország nehéz helyzetét adja, hogy még a pandémia előtt magas volt a költségvetési hiány és a munkanélküliségi ráta, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tagországai közül Olaszország és Spanyolország esetében szinte a legnagyobb.

A Statiszta készített egy ábrát az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) adatai alapján, mely szerint a turizmus a spanyol GDP 14,3%-át, az olaszoknál a GDP 13%-át teszi ki. Ebbe beletartozik a szállodák, légitársaságok, más vendéglátószektor szereplőinek és egyéb turisztikai vállalatoknak a forgalma. Összehasonlításképp az Amerikai Egyesült Államokban például a turizmus a GDP 8,6%-át teszi ki. 

Infographic: Who's Most Vulnerable to COVID-19's Impact on Tourism? | Statista Forrás: Statista. Kit érint a legjobban a turizmus kiesése? Az ábra azt mutatja, hogy a különböző országok esetében (2019-es adatok) a turizmus a GDP hány százalékát adja.  

Romániában a turizmus a GDP 5,3%-át tette ki a 2018-as év adatai szerint. (statista, hírszerk.)

koronavírusturizmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális