2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

EU: növelni fogják a gazdáknak nyújtott közvetlen kifizetések előlegeit

 utolsó frissítés: 11:38 GMT +2, 2020. április 17.

Az Európai Bizottság olyan mezőgazdaságot támogató intézkedéseket fogadott el, amelyek növelik a gazdálkodók pénzeszközeit és csökkentik a nemzeti és regionális hatóságok, valamint a gazdálkodók adminisztratív terheit a koronavírus-járvány okozta helyzetben - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A gazdálkodók pénzállományának növelése érdekében az új intézkedések 50 százalékról 70 százalékra fogják emelni a közvetlen kifizetések, és 75 százalékról 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit. A mezőgazdasági termelők az előlegeket október közepétől vehetik fel. A további rugalmasság érdekében a tagállamok már a helyszíni ellenőrzések elvégzése előtt kifizethetik ezeket a mezőgazdasági termelőknek.

A csütörtökön elfogadott másik intézkedés a személyes jelenlétet igénylő helyszíni ellenőrzéseket csökkenti az közös agrárpolitika (KAP) által támogatott beruházások esetében.

Mivel a jelenlegi kivételes körülmények között elengedhetetlen a gazdák és az ellenőrök közötti fizikai kapcsolat minimalizálása, az uniós bizottság lehetőséget akar biztosítani az ellenőrzések rugalmas ütemezésére. A tagállamok különböző eszközöket, például műholdképeket használhatnak a hagyományos, helyszíni látogatások helyettesítésére annak igazolására, hogy a beruházások megtörténtek. Ez lehetővé teszi az erőforrások hatékonyabb felhasználását, a járvány visszaszorítását szolgáló rendkívüli intézkedések betartását, és csökkenti az adminisztratív terheket. Végezetül elkerüli a támogatási kérelmek feldolgozásának felesleges késedelmét, hogy a támogatást a lehető legrövidebb időn belül folyósíthassák a mezőgazdasági termelőknek. (mti)

koronavírusválságmezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális