2020. december 4. péntekBorbála, Barbara
EUR = 4.8736 RON
USD = 4.0226 RON
HUF = 1.3594 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 9,486.10(1.18%)
Infláció = 2,24%
Alapkamat = 1,50%

Kolozsvár 18,8 millió lejt fordít a koronavírus elleni védekezésre

 utolsó frissítés: 19:09 GMT +2, 2020. március 30.

18,8 millió lejt szabadított fel Kolozsvár önkormányzata 2020-as költségvetéséből hétfői rendkívüli ülésén. Az összeget a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott 4-es számú katonai rendelet előírásainak gyakorlatba ültetésére fordítja.


Ebből 9,3 millió lejt a karanténban levő személyek ellátására fordítanak a hatóságok, ez az összeg az Egészségügyi Minisztériumtól érkezik a város kasszájába.

7 millió lejt a közterületek, tömbházak takarítására, fertőtlenítésére irányoz elő az önkormányzat. Kolozsváron 2030 tömbház legalább 20 lakrésszel rendelkezik, további 3795 tömbház pedig legalább 6 lakrészes. Ezeknek a tömbházaknak a lépcsőházait, közös tereit fertőtlenítik a következő napokban, hetekben. Egy városszerte elvégzett fertőtlenítési akció körülbelül egymillió lejbe kerül és 8-10 nap alatt fejezhető be. A legnagyobb negyedekkel kezdődik az akció: a Monostor negyedben és a Mărăști negyedben végzik el elsőként a fertőtlenítést, majd a Györgyfalvi, Donát és Hajnal negyedek következnek, majd a többi kisebb negyed is sorra kerül. A fertőtlenítési akció előtti napon értesítik a lakótársulásokat, akik felügyelhetik a munkát. A fertőtlenítési akció kedden, március 31-én 9 órakor kezdődik. Az önkormányzat azt tanácsolja a lakóknak, hogy a fertőtlenítést követő két órában ne hagyják el lakásukat, ne menjenek ki a lépcsőházba. 


A katonai rendelet értelmében a lakótársulások az önkormányzattól fertőtlenítőadagolót és fertőtlenítőszert kapnak, amelyeket a tömbház bejáratához nekik maguknak kell felszerelni a számukra megfelelő helyre. A költségvetés-kiegészítés 7 millió lejes tétele erre a költségre is kiterjed.

Ezen felül 500 ezer lejt a Clujana Városi Kórház kap meg, amelyet az egészségügyi személyzet szállodai elszállásolására fordíthat.

További 1 millió lejt kap a Clujana Városi Kórház a megfelelő védőfelszerelés beszerzésére.

A Szociális és Egészségügyi Igazgatóság (DASM) költségvetése is 1 millió lejjel egészül ki a hátrányos helyzetű személyek és családok élelemmel és tisztálkodószerekkel való ellátása érdekében. A segélynyújtásnak jogi alapot teremtő tanácshatározatot Oláh Emese alpolgármester dolgozta ki.
 

“Ebben a precedens nélküli, nehéz helyzetben felértékelődik a szolidaritás, és ez Kolozsváron most is megvalósul. Az önkormányzattal karöltve a civil társadalom aktívan kiveszi a részét a legnehezebb helyzetben levők megsegítéséből. A szomszédok.ro oldalt kezdeményezők az idős, segítség nélküli kolozsvári magyarok támogatását tűzték ki célul, a kezdeményezés pedig eredményesnek bizonyult. Köszönetet szeretnék mondani nekik, hiszen kezdeményezésük számos idős ember számára tette elviselhetőbbé az otthon tartózkodást ebben a periódusban. Arra kérek mindenki, hogy amennyiben ismer olyan személyt, aki segítségre szorul, forduljon az önkormányzathoz, hívja a 0372280499-es telefonszámot, ahol a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság személyzete nyújt segítséget, vagy vegye igénybe a www.szomszedok.ro szolgáltatásait” - mondta Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester. (közlemény)

Kolozsvárkoronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális