2021. szeptember 17. péntekZsófia
EUR = 4.9482 RON
USD = 4.2041 RON
HUF = 1.4167 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,265.25(-0.19%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Mit tehetnek a kisgazdák és a mezőgazdászok a kijárási tilalom idején?

 utolsó frissítés: 16:22 GMT +2, 2020. március 26.

Az Eco Ruralis mezőgazdasági érdekképviselő szervezet összegyűjtötte, hogy a világjárvány miatt érvénybe lépett katonai rendeletek hogyan érintik a kisgazdákat, mezőgazdászokat, őstermelőket.

A kijárási tilalmat szabályozó harmadik rendelet értelmében, az emberek mezőgazdasági tevékenység végzésére elhagyhatják otthonukat, azaz kimehetnek a szántóföldre, vagy a mezőre, vagy olyan helyekre, amely a munkájukhoz tartozik. A 65 év felettiek is megtehetik ezt 11-13 óra között.

Ugyanakkor, mint minden más állampolgár esetében, ők is kötelesek felmutatni az igazoló dokumentumokat, azaz náluk kell legyen a személyigazolvány, illetve egy személyes felelősségre kitöltött nyilatkozat, ami tartalmazza a nevet, születési adatokat, a lakcímet, illetve, hogy miért és hol fognak dolgozni. A dokumentumot kézzel is meg lehet írni, a hivatalos modell megtalálható itt.

Az összeállítás azt is tisztázza, hogy nem szabad látogatókat fogadni a gazdaságban, viszont ha szükséges, az állategészségügyi szakértőt ki lehet hívni.

Ha a gazdaságban mások is dolgoznak - alkalmazottak, besegítők, napszámosok -, akkor ők is nyilatkozattal bizonyíthatják, hogy dolgozni vannak, amelynek tartalmaznia kell a fent említett adatokat.

Ha a mezőgazdasági tevékenység vállalkozásként működik, akkor a munkáltató ki kell állítson a munkásainak egy igazolást, amely szerint a munkások elmehetnek a helyszínre dolgozni.

A rendeletek azt is tisztázták, hogy a piacokat tilos bezárni, azaz nyitva vannak, és ott szabadon értékesíthetőek az élelmiszerek, viszont az eladók kötelesek betartani az másfél méter, illetve 2 méteres távolságot egymástól és a vásárlóktól.

Továbbá kötelesek az eladók védőkesztyűt és maszkot viselni a COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében, és fokozottan kötelesek figyelni a higiéniára: alaposan kezet kell mosni, nem szabad megérinteni az arcot, el kell takarni az arcot tüsszentéskor és köhögéskor. A különböző felületeket alkohol vagy klór alapú fertőtlenítőszerrel ismételten fertőtleníteni kell, mert a vírusok megtapadhatnak rajtuk.

A szükségállapotban megengedett a termékek házhoz szállítása is, amennyiben a vásárló ezt igényli. Az összeállítás az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) jelentésére hivatkozik, mi szerint nincs arról adat, hogy az élelmiszeren keresztül terjedne a vírus, másrészt a 60 fokon 30 percig tartó forralás kizárja a fertőzésveszély esetleges jelenlétét. (ecoruralis, hírszerk.)

koronavírusmezőgazdaság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális