2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A Pro Economica folytatja a munkát, házhoz viszik a megpályázott gépeket

 utolsó frissítés: 11:48 GMT +2, 2020. március 26.

A Pro Economica Alapítvány a kialakult súlyos járványhelyzet ellenére is folytatja munkáját, eleget téve a biztonsági előírásoknak. Március 31-ig szeretnék befejezni a támogatások kifizetését a székelyföldi kisösszegű mezőgazdasági támogatási program keretén belül. Az elkövetkező időszakban pedig a beszállító cégek lehetőségeikhez mérten minden gazdához eljuttatják a megpályázott gépeket - számol be a fejleményekről közleményben Kovászna Megye Tanácsa.

A közlemény azt is pontosítja, hogy Székelyföldről több mint 5 ezren vettek részt az elmúlt évben a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában kiírt kisösszegű mezőgazdasági támogatási projektjében. Kitérnek Kovászna megyére is, ahol a pályázatok száma meghaladta az 1200-at, melyből több mint 1100 sikeres elbírálásban részesült. Sepsiszéken 267 nyertes projektet jegyeztek, Kézdiszéken 525, Orbaiszéken 121, Bodzavidéken 10, Erdővidéken pedig 225 pályázat részesül támogatásban.

"Erdővidékről a legtöbb pályázat Nagybacon községből érkezett, szám szerint 93. A gazdák egy része már megkapta és használatba is vette az olyan mezőgazdasági gépeket, mint a traktor, trágyaszóró, frontkasza, forgóborona, mulcsozó (legelőpucoló), körkasza, rotakapa, körbálázó, körbála fóliázó gépet vagy gyümölcs permetezőt. Úgy terveztük, hogy a gazdáknak ünnepélyes keretek között adjuk át a gépeket, de sajnos ez a jelenlegi koronavírus-járvány miatt nem valósulhatott meg, a gazdáknak pedig szükségük van a gépekre, az időjárás függvényében, betartva a biztonsági előírásokat, dolgozniuk kell. A tavasz eljöttének még a vírus sem szab gátat. A mezőgazdaság nem állhat meg” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A megyevezető kérte azon gazdák türelmét és megértését, akik még nem kapták meg a gépeket. A cégek az elkövetkező időszakban igyekeznek mindenkihez eljuttatni a megpályázott eszközöket.

A nagybaconi gazdák, a megpályázott gépeket Nagy István falugazdásztól vehetik át, aki a pályázat kapcsán kiemelte, a mezőgazdaságban dolgozók számára nagy segítséget jelentenek az új gépek, hiszen ezek által könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban tudják végezni mindennapi munkáját.

Pro Economica Alapítvány: az érintettek a lehető legrövidebb időn nyújtsák be a hiánypótlásokat

A Pro Economica Alapítvány munkaközössége felhívja azon pályázók figyelmét, akik értesítést kaptak a hiánypótlásról, hogy a lehető legrövidebb időn belül töltsék fel az alapítvány weboldalára a kért iratokat a kifizetési kérelmek véglegesítése érdekében.

Figyeljenek arra, hogy a lejben igényelt támogatás esetén, a jelenlegi HUF-RON valutaváltási árfolyam miatt jelentős árfolyamveszteségből adódó különbözet alakulhat ki. A mezőgazdasági támogatási rendszer lebonyolításában nagy szerepet játszanak a helyi gazdaszervezetek, a mezőgazdasággal foglalkozó szakintézmények, a LAM Alapítvány, az AgroSic egyesület és Kovászna Megye Tanácsa.

Kérnek minden gazdát, vállalkozót és partnert, hogy tartsák tiszteletben a hatóságok előírásait, a kommunikációt és az ügyintézést ebben az időszakban lehetőség szerint korlátozzák az online felületekre.

Felhívják a gazdák figyelmét, hogy március 25-én, szerdán 12 órától újabb hatósági intézkedések során az érintettek csak abban az esetben hagyhatják el lakhelyüket vagy háztáji gazdaságukat, amennyiben mezőgazdasági tevékenységet végeznek, alapszükségleti cikkek beszerzése esetén (beleértve a háziállatok szükségleteit is), vagy halaszthatatlan gyógykezelés, gyermek és idős vagy beteg hozzátartozó ellátása, a lakhely közelében történő rövid séta vagy sportolás (kivéve a csapatsportokat), véradás és önkénteskedés esetén.

Mindezt a 65 év feletti személyek csak 11 és 13 óra között tehetik meg. 13 óra után csupán mezőgazdasági vagy más munkavégzés elvégzése céljából hagyhatják el otthonaikat. Ebben az esetben köteles az illető felmutatni a munkahelyi igazolványt vagy a munkaadó aláírásával ellátott (az irat lepecsételése nem kötelező) igazolást, a szabadfoglalkozásúaknak és egyéni vállalkozóknak (PFA) pedig saját felelősségre írt nyilatkozatot kell felmutatniuk, nyomtatott formában, telefonon vagy tableten. Ez utóbbi kell tartalmazza az illető személy nevét, születési évét, a lakhelyelhagyás célját és dátumát, valamint az aláírását. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális