2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Források: kamatmentes hitellel készül a kormány a bajba jutott kisvállalkozások megsegítésére

 utolsó frissítés: 15:41 GMT +2, 2020. március 18.

Az Economica.net gazdasági portálnak kiszivárogtatott tervezet szerint a kormány államilag garantált hitelekkel, jelentős kamatkedvezménnyel és egyéb fiskális intézkedésekkel segítené a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe jutott vállalatokat.

A kiszivárogtatott tervezet szerint, a kormány által hozott intézkedések legfontosabb részét a vállalatoknak nyújtott állami garanciás hitelek képezhetik. A tervezet szerint a bajba jutott vállalatok legfennebb 10 millió lej hitelt vehetnek igénybe akkor, ha a pénzt beruházásra fordítják, vagy legtöbb 5 millió lejt, ha az összeget a forgótőke finanszírozására költenék. A felvett hitel 80%-át garantálná az állam a közepes és nagy méretű vállalatok esetén.

A kis- és mikrovállalkozások 1 millió, illetve 500 ezer lej értékű hitelt kaphatnak ugyanezekre a célokra, ennél a cégkategóriánál ugyanakkor a hitel 90%-át garantálná az állam.

Ami a hitelek kamatozását illeti, a kis- és mikorvállalkozások esetében az állam a hitelek kamatát teljes mértékben magára vállalná, míg a nagyobb cégek esetében 50%-os kamatszubvencióról szól a kiszivárgott dokumentum. A kamatkedvezmény ugyanakkor csak 2021 márciusáig lenne érvényes, abban az esetben viszont, ha a gazdaság teljesítménye rosszabb lesz a következő évben, akkor további egy évvel meghosszabbítanák.

Ami a futamidőket illeti, a beruházásra felvett hiteleket 10 évre adnák, a forgótőkére nyújtott hitel lejárata 3 év lenne. A kedvezményes hitelek felvételéhez a vállalatoknak ki kellene váltaniuk egy olyan dokumentumot a gazdasági minisztériumtól, amellyel azt igazolják, hogy súlyosan érintette őket a jelenlegi válság. 

A portál által közölt dokumentum szerint a kormány dönteni fog a következő kérdésekben is:

  • A végrehajtási eljárások felfüggesztéséről, abban az esetben, ha nincs jogerős bírósági döntés erre vonatkozóan;
  • Az adónyilatkozatok benyújtási határidejének módosításáról: március 25. helyett, április 25-re tolódik ki;
  • Felfüggesztik a csalás ellenőrzését az országok közötti árukereskedelem esetében, hogy ezzel gyorsítsák az áruforgalmat
  • Lehetővé teszik a költségvetés-kiegészítés elfogadását már az év első felében (normális körülmények között a költségvetés kiegészítéséről csak a második félévben dönthet a kormány);
  • Kamat nélküli hitelt kaphat az, akinek tevékenysége a koronavírus terjedésének megfékezése. Ezt külön kérvényezni kell a pénzügyi tárcánál;
  • Az állam 1,15 milliárd lej értékű kölcsönt nyújt az Unofarm gyógyszerforgalmazónak.

(exonomica.net, hírszerk.)

támogatáskoronavíruskamathitelköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális