2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Az RMDSZ javaslatokkal állt elő a járvány okozta gazdasági helyzet enyhítésére

 utolsó frissítés: 22:48 GMT +2, 2020. március 12.

A járványra való tekintettel az RMDSZ törvényhozói azt kérik Románia kormányától, hogy azonnal intézkedjen a gazdaságra kifejtett negatív hatás csökkentése érdekében – jelentette be Tánczos Barna szenátor. Az RMDSZ szakpolitikusa elmondta: "egy javaslatcsomagot dolgoztunk ki, és arra kérjük a kormányt, hogy ezeket hajtsa végre, és felelősségteljesen döntsön az emberek egészségéért, biztonságáért".

A javaslatcsomagról szóló közleményben az áll, hogy az RMDSZ Gazdasági Tanácsa figyelemmel követi a helyzet alakulását, és szükség esetén további intézkedéseket fogalmaz meg.

Az RMDSZ az állampolgárok védelme érdekében azt javasolja, hogy:

  • A féléves átlagfizetésének 70 százalékát kapja meg minden olyan, a turisztikai iparban dolgozó személy, akinek az állása a járvány miatt megszűnt. 
  • A karantén okozta késés a bankkölcsönök részleteinek visszafizetésében ne számítson késésnek.

A vállalkozások védelme érdekében azt javasolják:

  • Mentsék fel minden adó és illeték kifizetése alól azokat a vállalkozásokat, amelyek részben vagy teljesen beszüntetik működésüket a járvány miatt.  
  • Halasszák el az ÁFA (TVA) és a társadalombiztosítási illetékek befizetésének határidejét a járvány ideje alatt minden olyan vállalkozás számára, amely több mint 15 napra felfüggeszti működését. 
  • A kormány különítsen el pénzügyi erőforrásokat a járvány által súlyosan érintett gazdasági ágazatok támogatására.  

Az önkormányzatok védelme érdekében azt javasolják:

  • Az állam vállalja át a helyi önkormányzatnak alárendelt kulturális és sportlétesítmény bezárásával kapcsolatos veszteségek felét (színház, mozi, múzeum, stadion, úszómedence, sportcsarnok). 
  • A helyi adó- és illetékkedvezmény határidejét tolják ki május 31-ig. 
  • Az építkezési iparban a fizetésemelések terhelik a folyamatban lévő uniós alapokból finanszírozott befektetések költségvetését. Azt javasolják, hogy azonnal növelje meg a kormány az erre szánt pénzkeretet az emeléseknek megfelelő összegekkel. 

Az Uniós alapokból finanszírozott befektetések védelme érdekében azt javasolják, hogy:

  • Románia kormánya azonnal tárgyaljon az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy a folyamatban lévő pályázatokat érintő határidőket a járványra való tekintettel módosítsák (az n+3 szabályról térjünk át az n+4-es szabályra).
  • Azonnal növelje meg a kis- és közepes vállalkozásoknak szánt támogatások összegét.

(közlemény)

koronavírusRMDSZ
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális