2021. december 6. hétfõMiklós
EUR = 4.9483 RON
USD = 4.3786 RON
HUF = 1.3562 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,458.61(0.64%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A PSD kilenc javaslattal állt elő a koronavírus gazdasági hatásainak kezelésére

 utolsó frissítés: 15:57 GMT +2, 2020. március 12.

A koronavírus miatt a PSD egy 9 pontból álló javaslatcsomagot tett közzé, az intézkedések bevezetésével szerintük csökkenthető lenne a járvány gazdasági és társadalmi hatása. A párt az egészségügyi minisztérium költségvetésének megemelésére, a stratégiailag fontos, ám nehéz pénzügyi helyzetben levő állami vállalatok megsegítésére, a legsúlyosabban érintett iparágakban működő vállalatok alkalmazottakkal kapcsolatos adóinak eltörlésére, valamint az elkülönített vagy karanténba helyezett személyek banki törlesztőrészleteinek felfüggesztésére tesz javaslatot. A javaslatokat 9 pontban foglalták össze:

  1. Csoportosítsanak át az állami költségvetésből 10 milliárd lejt az egészségügyi minisztérium költségvetésének kiegészítésére, gyógyszerek, egészségügyi fogyóeszközök és berendezések beszerzése céljából.  
  2. Az egészségügyi minisztérium a háziorvosok közreműködésével biztosítson ingyenes gyógyszereket, illetve egészségügyi fogyóeszközöket a koronavírus megelőzése érdekében.
  3. A kormány biztosítson 300 millió lej állami támogatást a CFR (állami vasúttársaság) és a TAROM (állami légitársaság) támogatására.
  4. Három hónapra felmentik a társadalombiztosítási és egészségügyi járulék (CAS és CASS) fizetése alól azokat a munkavállalókat, akik a turizmusban, a szállítási, illetve a szórakoztatási doméniumokban dolgoznak.
  5. Az elkülönített vagy karanténba helyezett személyek számára biztosítsák a számlák kifizetését, valamint három hónapra függesszék fel az elkülönített/karanténba helyezett hitelesek törlesztőrészleteivel kapcsolatos befizetési határidőket. Emellett egészítsék ki az önkormányzatok költségvetését is, hogy a települések biztosíthassák a lakásukban elkülönített személyek számára a szükséges élelmiszereket.
  6. Amennyiben a járvány harmadik stádiumába ér (ez több mint 2 ezer megfertőzöttet jelentene), az egész lakosság esetében rendeljék el a banki részletek befizetésének három hónapos felfüggesztését.
  7. A járvány által súlyosan érintett iparágakban működő kis- és középvállalkozások alkalmazottait is mentesítsék a társadalombiztosítási hozzájárulások és a jövedelemadó befizetése alól.
  8. Egy olyan intézkedési tervet is kidolgoznának, amely a lakosság számára elérhető élelmiszerkészleteket biztosítaná.
  9. Mind a Romániában élő lakosság, mind a diaszpórából hazaérkezett állampolgárok számára biztosítanák az ingyenes egészségügyi ellátást, még abban az esetben is, ha nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással.

(hírszerk.)

koronavírus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális