2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Koronavírus: londoni elemzők recessziós forgatókönyveket vázoltak fel

 utolsó frissítés: 14:36 GMT +2, 2020. március 11.

Folyamatosan és jelentősen rontja a világgazdaság idei növekedésére szóló előrejelzéseit a londoni elemzői közösség az új típusú koronavírus okozta járvány tovagyűrűző negatív hatásai miatt. A friss prognózisok között recessziós forgatókönyvek is vannak, pénzügyi válsággal azonban az elemzők nem számolnak.

A Bank of America globális pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) kedd este Londonban ismertetett új helyzetértékelésében közölte: az általa eddig várt 2,8 százalékról 2,2 százalékra csökkentette a globális hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésre szóló becslését. A ház a világgazdasági átlagon belül Kínában 4,6 százalékos, az Egyesült Államokban 1,2 százalékos, az euróövezetben 0,2 százalékos GDP-növekedést vár 2020-ban. A cég Kína esetében 0,6, az euróövezeti és az amerikai gazdaság esetében 0,4 százalékponttal rontotta prognózisát.

Ez azonban az új alapeseti előrejelzés, és a BofA Global Research londoni elemzői kidolgoztak egy új negatív forgatókönyvet, amely az év folyamán mérsékelt recesszióval számol. Ennek megvalósulása esetén a ház szerint alig 1,4 százalék lenne az idei globális növekedés. A recessziós forgatókönyv Kínában 3,2 százalékos, az amerikai gazdaságban 0,5 százalékos egész évi idei növekedést, az euróövezetben 0,3 százalékos visszaesést feltételez.

A ház szerint azonban a 2008-2009-eshez hasonló mélységű recesszió valószínűtlen, tekintettel a globális pénzügyi szektor erejére, valamint arra, hogy most nincsenek az akkorihoz mérhető reálgazdasági egyensúlyhiányok. A cég ugyanakkor meredeken, az eddigi előrejelzésében szereplő 54 dollárról 45 dollárra korrigálta a globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolaj idei átlagos hordónkénti árfolyamára szóló prognózisát, elsősorban a Szaúd-Arábia és a többi nagy olajtermelő között kirobbant árháború miatt.

A BofA Global Research elemzői szerint ennek globális növekedési hatása várhatóan nettó zéró, mivel az olajárak összeomlása a termelőktől a fogyasztókhoz csoportosít át jövedelmeket. A ház szerint ugyanakkor rövid távon ez is árthat a világgazdaságnak, mivel egyrészt rontja az olajipari szektor beruházási kilátásait és nyomást gyakorol a tőzsdei árfolyamokra, másrészt a turizmus meredek visszaesése miatt az enegiaárak csökkenéséből a háztartásoknak a szokásosnál kevesebb hasznuk ered.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics kedden bemutatott, felülvizsgált új előrejelzésében közölte: az idei év egészére most már csak 2 százalékos világgazdasági növekedést vár, fél százalékponttal lassabbat az előző prognózisában valószínűsített ütemnél. A ház szerint Kínában - a járvány eredeti gócpontjában - már vannak arra utaló jelek, hogy az élet fokozatosan kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, de a gazdasági aktivitás továbbra is jóval elmarad a normális szintektől. Az Oxford Economics londoni elemzői ennek alapján az idei első negyedévben alig 2,3 százalékos éves összevetésű növekedést várnak a kínai gazdaságban a korábbi előrejelzésükben szereplő 6 százalékos bővülés helyett.

A ház szerint az a tény, hogy a világgazdasági szintű kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) - a globális reálgazdasági aktivitás átfogó mérőszáma - jóval az élénkülés és a lassulás határának tekintett 50-es szint alá süllyedt, önmagában arra utal, hogy a világgazdaság recessziós tartományban jár. Az Oxford Economics közgazdászai hangsúlyozzák azonban, hogy ezek a mutatók a mostanihoz hasonló egyszeri éles sokkok idején gyakran túlmérik az általuk jelzett folyamatokat. A cég szerint a globális recesszió így még mindig nem tekinthető a koronavírus okozta járvány elkerülhetetlen következményének, azonban ha a világgazdaságból csak néhány további rossz hír érkezik, könnyen a recesszió válhat az Oxford Economics alapeseti előrejelzésévé.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedd este ismertetett új helyzetértékelése alapeseti előrejelzésként valószínűsíti az idei egész éves visszaesést az euróövezetben. A ház várakozása szerint a valutaunió átlagos hazai összterméke az idei első negyedévben minimális mértékben, a második negyedévben azonban zuhanásszerűen, negyedévi összevetésben 3 százalékkal csökken. A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a 2009-es recessziós év óta ez lenne a legnagyobb negyedéves GDP-visszaesés az euróövezetben. A Capital Economics modellszámítása szerint mindez azt jelenti, hogy a valutaunió hazai összterméke 2020 egészében 1,2 százalékkal csökken, de a cég jövőre már 2,2 százalék körüli növekedést vár. A ház londoni közgazdászai hangsúlyozzák: nem tartják valószínűnek, hogy az euróövezeti recesszió pénzügyi válsággá fajul, mivel a bankok tőkeellátottsága sokkal jobb, mint a korábbi években, és az eurójegybank (EKB) is jó helyzetben van ahhoz, hogy szükség esetén likviditási támogatást nyújtson, például célzott hosszú távú refinanszírozási programok (TLTRO) formájában. (mti)

koronavírusrecesszió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális