2020. november 29. vasárnapTaksony
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Korszerűsítenék a Kolozsvár és Nagyvárad közötti vasúthálózatot, az ígéretek szerint 2 órás lesz az utazás

 utolsó frissítés: 16:14 GMT +2, 2020. február 14.

Az eddigi legnagyobb nyugat-romániai vasúti infrastruktúrába történő beruházásról szóló megállapodást írta alá Lucian Bode ügyvezető szállításügyi miniszter. Mindez a Kolozsvár és a magyar határ közti vasúthálózat korszerűsítését és villamosítását tenné lehetővé.

Az Európai Unió és a román kormány által finanszírozott projekt értéke 7,3 milliárd lejre rúg.

“Ez a projekt rendkívül fontos a régió számára. Ma aláírtuk, és gondoskodunk arról, hogy a határidőket tiszteletben tartsák. A projekt részét képezi a Kolozsvár melletti Törökvágásnál található felüljáró modernizálása is, így sokkal könnyebbé válik a közlekedés a Donát negyedből Kisbácsba" – mondta Bode.

A projekt révén lényegében 166 kilométernyi vasúthálózatot villamosítanak. Az állomásokat korszerűsítenék, beleértve a parkolókat, a rámpákat és a peronokat. Kolozsvárnak nagy előnye származik abból, hogy a projekt révén a város metropolisz övezetében található állomásokat is korszerűsítik, persze azokat, amelyek érintettek.

A megállapodás kitér arra is, hogy a hátrányos helyzetű utasok biztonságos mozgását is elősegítenék, a látássérültek számára például külön rámpákat és tapintható jelöléseket helyeznének el az épületek fő bejáratainál és az információs pontoknál.

A projekt végrehajtására 4 év áll rendelkezésükre. Ha a korszerűsítést befejezik, a vonatok akár több mint 100 km/h-ás sebességgel haladhatnak, és a Nagyvárad – Kolozsvár közötti távolság két óra alatt megtehető lesz.

Az érintett vasútvonalat 1870-ben nyitották meg. (media9.ro, hírszerk.)

NagyváradKolozsvárvasut
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális