2020. aug. 6. csütörtökBerta
EUR = 4.8336 RON
USD = 4.0757 RON
HUF = 1.4013 RON
GDP-növekedés = 2,4%
Átlagbér = 3189 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,568.90(0.11%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Nem jól méri a statisztikai intézet a turistákat?

 utolsó frissítés: 17:34 GMT +2, 2020. február 10.

Az Országos Statisztikai Intézetnek (INS) változtatnia kellene a külföldi turistákat monitorozó rendszerén, a valóságban ugyanis sokkal nagyobb ezek száma az intézet jelentéseiben közöltnél - nyilatkozta hétfőn az Agerpres hírügynökségnek a romániai kis- és közepes vállalkozók országos szövetségének (CNIPMMR) elnöke, Florin Jianu.

Jianu szerint néhány, bárki számára elérhető adat összevetésével egyértelművé válik, hogy az INS által közölt adatok nem a valóságot tükrözik.

"Például: évente több millió külföldi turista érkezik az otopeni-i reptéren keresztül. Aztán megnézzük, mit közöl a törcsvári kastély vagy a pelesi kastély, amelyeknek több mint egymillió látogatójuk van, és ezeknek 60 százaléka külföldi. Tehát ha végzünk egy egyszerű matematikai számítást és ezeket összeadjuk, sokkal több jön ki, mint 1,7-1,8 millió, amennyire az INS teszi a külföldi turisták számát" - magyarázta.

A CNIPMMR elnöke szerint az is elgondolkodtató, hogy a szomszédos országok sokkal nagyobb számú külföldi turistáról számolnak be jelentéseikben.

"Az nem lehet, hogy Bulgáriába több mint 10 millió, Magyarországra 15-18 millió külföldi turista látogat el, hozzánk pedig 1,8 millió. Valami gond van tehát a mérési módszerekkel" - fogalmazott.

Florin Jianu ugyanakkor azt javasolja az INS-nek, hogy a turisztikai ipar és a szaktárca képviselőivel közösen változtassanak a Romániába érkező külföldi turisták számát megállapító metodológián. (agerpres)

Címoldali fotó: Pixabay

turizmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális