2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Az Európai Bizottság növelni akarja a társadalmi szerepvállalást a kohéziós politikában

 utolsó frissítés: 09:10 GMT +2, 2020. február 07.

Az Európai Bizottság bejelentette csütörtökön, hogy két új kísérleti intézkedés révén ösztönözni akarja a társadalmi részvételt a kohéziós projektek helyi megvalósításában.

A tájékoztatás szerint a cél a polgárok és a civil szervezetek aktív bevonásának támogatása az uniós források tervezésébe, felhasználásába és nyomon követésébe, hogy végső soron jobb eredmények szülessenek.

A kísérleti intézkedések keretében a Kohéziós Alap irányító hatóságai és a társadalmi szervezetek szaktanácsadásban és támogatásban részesülnek a kohéziós projektek megvalósításához szükséges ismeretek és készségek fejlesztéséhez.

Az Európai Bizottság kohézióért és reformokért felelős tagja csütörtökön Brüsszelben azt mondta, a kohéziós politikának kiemelt szerepe van azoknak kihívásoknak a kezelésében, amelyekkel az európai polgárok szembesülnek. Ezek között említette az éghajlatváltozást, az innovációt és a társadalmi befogadást. "Fontos, hogy nagyobb beleszólásuk legyen abba, hogy e politika miként valósul meg. A polgárok fokozottabb részvétele mind a hatóságok, mind a civil társadalmi szervezetek számára előnyökkel jár majd" - vélekedett.

Az első kísérleti intézkedés keretében az uniós forrásokat kezelő hatóságok élvonalbeli szakértői támogatásban részesülnek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által, és személyre szabott segítséget kapnak a polgárok bevonását, valamint az átláthatóság és elszámoltathatóság előmozdítását célzó új kezdeményezések elindításához.

A második kísérleti intézkedés keretében a bizottság 250 ezer eurót (mintegy 83 millió forintot) különít el helyi szintű finanszírozásban, a különösen a kisebb és helyi társadalmi szervezetek részéről érkező, a polgári szerepvállalást előmozdító innovatív ötletek és kezdeményezések támogatására.

A cél a polgári szerepvállalás új megközelítéseinek vizsgálata, a polgári szerepvállalás ösztönzése a kohéziós politikában a projektek jobb végrehajtása és a polgárok eredményeik iránti felelősségvállalásának erősítése érdekében.

Mindkét intézkedés egy évig tart.

A több mint 350 milliárd eurós összköltségvetéssel rendelkező kohéziós politika az EU fő beruházási politikája és a szolidaritás egyik legkonkrétabb megnyilvánulása - emlékeztetett az Európai Bizottság. (mti)

Európai UnióEurópai Bizottság
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális