2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
EUR = 4.8741 RON
USD = 4.0207 RON
HUF = 1.3648 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,214.06(-0.28%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Konzultáció indul uniós gazdasági kormányzás felülvizsgálatáról

 utolsó frissítés: 08:32 GMT +2, 2020. február 06.

Az Európai Bizottság szerdán nyilvános konzultációt indít az uniós gazdasági kormányzás felülvizsgálatáról.

A felülvizsgálat célja, hogy értékelje a gazdasági felügyeleti keret hatékonyságát, és megvizsgálja, hogy az mennyiben mozdította elő tagállami gazdaságpolitikák szorosabb összehangolását és gazdasági teljesítmények konvergenciáját, valamint az államháztartási hiány és az adósságszint csökkentését.

"Fontos hogy tudjuk, hogy mi működött, mi nem, és hogyan lehet konszenzust kialakítani a szabályok ésszerűsítése és hatékonyabbá tétele érdekében" - hangsúlyozta Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos, európai bizottsági alelnök.

Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos úgy fogalmazott, hogy az európai  gazdaságpolitikáknak meg kell felelniük az új kihívásoknak, amelyek egyértelműen eltérnek az egy évtizeddel ezelőttiektől. "A stabilitás továbbra is kulcsfontosságú célkitűzés, de ugyanilyen sürgető szükség van a növekedés támogatására, és az éghajlatváltozás kezeléséhez nélkülözhetetlen hatalmas beruházások mozgósítására."

Az államháztartási hiány és az adósságszint csökkentését szabályozó Stabilitási és növekedési paktum ugyancsak felülvizsgálatra szorul, mivel egyes tagállamok nem tartották be a költségvetési fegyelmet.

A Bizottság bejelentése szerint a hiány- és adósságkorlátok a jövőben nem fognak változni, de az EU-nak az a szándéka hogy egyszerűsítse az eljárási szabályokat, és a kormányok által ellenőrzött mutatókra összpontosít, például a GDP növekedéséhez kapcsolódó kiadásokra.

A Bizottság azt is elismerte, hogy a mostani rendszer nem ösztönzi eléggé a tagállamok kormányait a megtakarításra és a beruházások előmozdítására. Továbbá, a Bizottság a zöld megállapodás költségvetési vonzatainak átvezetését tervezi, amely nagyobb mozgásteret adna a kormányoknak a zöld beruházásokra.

A folyamat várhatóan 2020 végére fejeződik be. (mti)

Európai BizottságEurópai Unió
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális