2021. január 26. keddVanda, Paula
EUR = 4.8744 RON
USD = 4.0105 RON
HUF = 1.3653 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,321.38(-0.14%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Kovászna megyében körülbelül 120 innovatív vállalkozás jött létre a StartUp Plus programmal

 utolsó frissítés: 14:43 GMT +2, 2020. január 23.

A Kovászna megyei önkormányzat gyűléstermében tájékoztatást nyújtottak arról a tavalyi startup programról, amely során Kovászna megyében megközelítőleg 120 új és innovatív vállalkozás jött létre, ezek pedig legalább 250 új munkahely létrejöttét tették lehetővé. 

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a Pénzcsinálók megkeresésére elmondta: a StartUp Plus program a román kormány projektje, amely 40 ezer eurós támogatások megpályáztatását és lehívását tette lehetővé. A megyei önkormányzat köztes szereplőként, egyfajta mediátor szerepet töltött be a programban.

"Magánszemélyek jelentkezhettek erre a pályázatra, akik külön vállalkozásfejlesztő képzést végeztek el. Az elkészített üzleti tervvel lehetett pályázni a megyei önkormányzatnál, azokat szakmai zsűri értékelte, és így válogatták ki a nyerteseket" - részletezte Grüman. 

A megyei önkormányzat mellett többek között a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesülete (ASIMCOV), valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is köztes szereplőként vett részt a program lebonyolításában. 

"Ezeket a pályázatokat a fejlesztési régiók szintjén kezelték. Ez azt jelenti, hogy a Központi Régióban (ahová tartozik Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Szeben és Fehér megye) körülbelül 1000 - 1500 vállalkozás létrehozására volt keret. Ebből 40 vállalkozás esetében járt közre a megyei önkormányzat" - pontosított az alelnök. 

Grüman hangsúlyozta, hogy külön kitétel volt a mediátorok számára, hogy nem csak a saját megyéjükben, hanem az egész Központi Régióban kellett vállalkozásokat támogatniuk, minden megyében legalább kettőt. A negyven projektnek körülbelül fele volt Kovászna megyéből, a többi más megyékben zajlott. 

"A 120 új vállalkozás úgy jön ki, hogy ha összeszámoljuk a Kovászna megyei önkormányzat, az Asimcov, az iparkamara és még körülbelül 20 lebonyolítónak a projektjeit. Így tehát ennek a támogatási rendszernek köszönhetően Kovászna megyében az elmúlt esztendőben több mint 120 céget jegyeztek be, ami körülbelül 5 millió euró kezdőtökét jelent. A vállalkozók számára kötelező volt, hogy minimum 2 ember számára teremtsenek új munkahelyet, így jön ki a 250 új alkalmazotti szám, ami a valóságban némileg több" - mondta Grüman. 

Arra a kérdésünkre, miszerint milyen hiányterületeket fednek le a program során létrejött cégek, az alelnök kifejtette: "A pályázatok másik kitétele az volt, hogy a vállalkozások városi környezetben kellett legyenek, így gyakorlatilag ki volt zárva a vidék. A vállalkozók skálája nagyon színes, és igazából nem lehet őket csoportosítani."

A megyei önkormányzat közleményeiben kiemelt pár innovatív ötletet és vállalkozót, akik például a környezetvédelem népszerűsítésére, családbarát programok szervezésére, vagy új étterem létrehozására fordították a megnyert támogatásokat. 

Egyébként nemrég vállalkozói profilt készítettünk egy szintén StartUp Plus pályázat nyertesével, aki Kézdivásárhelyen hőlégballonnal biztosít élményt turistáknak és nem csak. (közlemény, hírszerk.)

Fotók: Kocsis B. János

Kovászna megyevállalkozói profilvállalkozás
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális