2020. november 29. vasárnapTaksony
EUR = 4.8735 RON
USD = 4.0875 RON
HUF = 1.3462 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 9,286.11(0.36%)
Infláció = 2,45%
Alapkamat = 1,50%

Közvitára bocsátották Kolozsvár költségvetését

 utolsó frissítés: 14:46 GMT +2, 2020. január 14.

Közvitára bocsátotta Kolozsvár önkormányzata a város 2020-ra szóló költségvetését. A városi büdzsé 2020-ban 353,2 millió euró lesz, ami 7,39%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest.

A költségvetés kapcsán Emil Boc polgármester úgy nyilatkozott, hogy az idei költségvetés főként az életminőség javítását célozza az oktatásba, egészségügybe, az infrastruktúrába és a környezetbe való befektetések, valamint a forgalmi torlódások megszűntetése, a zöldövezetek kialakítása, a kreatív művészetek és iparágak, valamint a multikulturalizmus támogatása által.

Boc azt is mondta, hogy a kolozsvári önkormányzat számára továbbra is kulcsfontosságú terület a közigazgatás digitalizálása, valamint a város innovációs és startup központ státuszának megtartása.

A város Facebook oldalán a költségvetés alapján pontba szedve mutatták be a fontosabb projekteket:

  • Forgalomba fognak helyezni 12 új villamost, amelyek vásárlását európai alapokból oldják meg. Emellett továbbra is finanszírozni fogják a diákok és nyugdíjasok közszállítását biztosító programokat.
  • Befejeznek négy új parkolóházat, amelyek összesen 1 253 új parkolóhelyet tesznek elérhetővé (Hașdeu bentklakásnegyed, a Kalányos/Primăverii 8 és 20 szám alatt, valamint a Mogoșoaia utcában). Emellett közbeszerzést írnak ki további két parkolóház építésére, és tovább folytatják a garázsok lebontását is a tömbházak között.
  • Befejeződik a Békási (Bună Ziua) út szélesítése, valamint a Híd utca és a hozzá csatlakozó, felújítás alatt levő utcáknál végzett munkálatok, valamint hozzálátnak a Magyar utca és a Béke tér felújításának.
  • Befejezik Kolozsvár elkerülőútjának dokumentációját, és folytatják a metróval és városi vasúttal kapcsolatos jogi lépéseket.
  • Megvalósítják a részvételi költségvetés nyertes projektjeit.
  • A szociális programok részeként 12 szociális lakást vásárolnak a szabadpiacról, és fenntartják a már meglévő szociális programokat.
  • A költségvetés 20%-át az oktatási intézmények modernizálására és fejlesztésére költi a város.

A város költségvetése január 27-ig lesz közvitán, addig lehet javaslatokat és észrevételeket küldeni consultarepublica@primariaclujnapoca.ro címre, vagy akár személyesen letenni az önkormányzati hivatalokban.

Kolozsvár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális