2021. június 18. péntekArnold, Levente
EUR = 4.9242 RON
USD = 4.1226 RON
HUF = 1.3918 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,657.26(0.52%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Sokáig húzódhat még a gyermekpénz megduplázása

 utolsó frissítés: 18:28 GMT +2, 2020. január 06.

"Látva a politikai helyzetet, illetve azt, hogy hogyan viszonyult a Nemzeti Liberális Párt a gyermekpénz duplázáshoz, az államfő valószínűleg vissza fogja küldeni a tervezetet parlamentbe, és még sokáig húzódik majd a kihirdetés. Valószínűleg minden eszközt megragadnak, hogy húzzák az időt" – nyilatkozta a Kolozsvári Rádiónak Csép Andrea RMDSZ-es képviselő.

A decemberben elfogadott tervezet szerint a 2 és 18 év közötti kiskorúak esetében havi 300 lejre nőne a gyermekpénz értéke, a 2 év alattiak, valamint a fogyatékos gyerekek havi 600 lejt kapnának.

A parlament ugyan megszavazta a gyermekpénz megduplázásáról szóló tervezetet, Klaus Johannis államfő még nem hirdette ki azt, így egyelőre csak az a rendelkezés van érvényben, amely az infláció mértékével, vagyis alig pár lejjel növeli a pótlék összegét.

Romániában a gyermekpénz összegét utoljára 2019 februárjában emelték 84 lejről 150 lejre, vagyis körülbelül 31,4 euróra. Az Edupedu oktatási témákkal foglalkozó szakportál az Európai Bizottság adatai alapján gyűjtötte össze, hogy az EU különböző országaiban egy lakosra számítva mekkora összeg jut a családok támogatására és gyermeknevelési pótlékra.

Forrás: Edupedu.ro. Az ábra nem csak a gyermeknevelési pótlékot, hanem a családoknak járó szociális juttátásokat is mutatja.

Frissítés: Törvény van, pénz nincs a gyermekpénz növelésére

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja ugyan a gyermekpénz növelését, de csak akkor, ha ez fenntartható; jelenleg nincs pénz ennek növelésére – jelentette be a PNL végrehajtó tanácsának ülése után Ludovic Orban miniszterelnök.

„Nincs a növelésre elkülönített összeg. A PNL emelni kívánja az összeget, feltéve, ha ez az emelés észszerű, fenntartható, megvan rá a szükséges összeg, és nem eredményez súlyos egyensúlyvesztést a költségvetés vagy a többi állami szociális támogatások terén” – mondta Orban.

A kormányfő azt is bejelentette, a PNL négy módot is fontolgat a PSD által javasolt és a parlament által már elfogadott törvénytervezet hatályba lépésének megakadályozására: vagy alkotmányossági kifogást nyújtanak be ellene, vagy elhalasztják a gyakorlatba ültetést, vagy „racionális” növekedésről fogadnak el jogszabályt, vagy felelősséget vállal a módosításért a kormány.

A miniszterelnök szerint a PSD felelőtlenül járt el, amikor a gyerekpénz növekedéséről hozott törvényt, ugyanis a PNL javaslatára már így is érvényben van egy 3,8%-os emelésről rendelkező jogszabály, amelynek az volt a célja, hogy a gyerekpénzt az inflációhoz igazítsák. Az összeg megduplázása azonban felelőtlenség – nyomatékosította Orban.

A képviselőház decemberben fogadta el döntő házként azt a törvényt, amely értelmében 300 lejre nő a gyerekpénz összege, a fogyatékkal élő kiskorúaknak pedig 600 lejes gyerekpénz járna.

(kolozsvárirádió, edupedu, AGERPRES)

gyermek
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális