2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Orban: a kormány négy módszert is fontolgat a gyermekpénz növelésének megakadályozására

 utolsó frissítés: 18:41 GMT +2, 2020. január 06.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja ugyan a gyermekpénz növelését, de csak akkor, ha ez fenntartható; jelenleg nincs pénz ennek növelésére - jelentette be a PNL végrehajtó tanácsának ülése után Ludovic Orban miniszterelnök.

"Nincs a növelésre elkülönített összeg. A PNL emelni kívánja az összeget, feltéve, ha ez az emelés észszerű, fenntartható, megvan rá a szükséges összeg, és nem eredményez súlyos egyensúlyvesztést a költségvetés vagy a többi állami szociális támogatások terén" - mondta Orban.

A kormányfő azt is bejelentette, a PNL négy módot is fontolgat a PSD által javasolt és a parlament által már elfogadott törvénytervezet hatályba lépésének megakadályozására: vagy alkotmányossági kifogást nyújtanak be ellene, vagy elhalasztják a gyakorlatba ültetést, vagy "racionális" növekedésről fogadnak el jogszabályt, vagy felelősséget vállal a módosításért a kormány.

A miniszterelnök szerint a PSD felelőtlenül járt el, amikor a gyerekpénz növekedéséről hozott törvényt, ugyanis a PNL javaslatára már így is érvényben van egy 3,8%-os emelésről rendelkező jogszabály, amelynek az volt a célja, hogy a gyerekpénzt az inflációhoz igazítsák. Az összeg megduplázása azonban felelőtlenség - nyomatékosította Orban.

A képviselőház decemberben fogadta el döntő házként azt a törvényt, amely értelmében 300 lejre nő a gyerekpénz összege, a fogyatékkal élő kiskorúaknak pedig 600 lejes gyerekpénz járna. (agerpres)

gyermek
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális