2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Megtámadják a költségvetési törvényt az alkotmánybíróságon

 utolsó frissítés: 16:17 GMT +2, 2019. december 23.

Még a hétfői nap folyamán megtámadja az alkotmánybíróságon a kormány által felelősségvállalással elfogadásra kerülő államháztartási törvényt - jelentette be Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke.

Ciolacu elmondta, az óvást alkotmányos természetű jogi konfliktusra hivatkozva nyújtják be a szenátus elnökével közösen, ugyanis Európában precedens nélküli, hogy egy demokratikus kormány parlamenti vita nélkül fogadja el a költségvetés tervezetét. "Harminc éve, Ceauşescu óta nem látott ilyet Románia" - jelentette ki.

A PSD ideiglenes elnöke azt is közölte, hogy december 30-áig a 114-es sürgősségi rendeletre vonatkozóan is alkotmányossági óvást fog benyújtani.

Ciolacu arról is beszélt, hogy a PSD-nél nem zárják ki a bizalmatlansági indítvány benyújtásának lehetőségét sem, amennyiben más alakulatok is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

"Minden variánst megvitattunk. Nem zárjuk ki a lehetőségét, hogy három napon belül bizalmatlansági indítványt nyújtsunk be, ha más politikai alakulatok is csatlakoznának a kezdeményezéshez" - mutatott rá Ciolacu a PSD országos végrehajtó bizottságának ülése végén tartott sajtótájékoztatón.

A kormány hétfő délután vállal felelősséget a parlamentben a költségvetési törvényekért és a 114-es sürgősségi kormányrendelet módosításáért. (agerpres)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális