2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

A kormány felelősséget vállalt a 2020-as költségvetésért

 utolsó frissítés: 09:05 GMT +2, 2019. december 24.

A képviselőház és a szenátus együttes ülése előtt felelősséget vállalt a kormány a 2020-as állami költségvetésért. Ludovic Orban miniszterelnök beszédében elmondta, a kormány célja az volt, hogy december 31-ig elfogadtassa a költségvetést. Ezért döntöttek úgy, hogy a felelősségvállalással történő jogalkotás módszeréhez folyamodnak, amire eddig nem volt példa, de ez az egyetlen módja, hogy év végéig elfogadott büdzséje legyen Romániának - magyarázta.

Orban elmondta, hogy számos módosító indítványt elfogadtak, azon politikai formációk viszont, amelyek szerint a költségvetési törvénynek nem kellene érvénybe lépnie, bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be a kormány ellen.

A miniszterelnök kifejtette, egy tervezet felelősségvállalással történő elfogadása demokratikusabb útja a törvényhozásnak, mint a sürgősségi kormányrendelet.

A miniszterelnök felszólalásában elmondta, a költségvetés kidolgozásánál 4,1%-os gazdasági növekedéssel, 3,1%-os inflációval és 4,75 lejes euróárfolyammal számoltak. Orban azt is kiemelte, hogy szemben a közvéleményben megfogalmazott kritikákkal, összességében nőni fognak az egészségügyre és oktatásra elköltött források is.

>> Arról, hogy mely minisztérium költségvetése nő vagy csökken, itt írtunk. <<

A kormány 40 milliárd lejt meghaladó államháztartási hiánnyal számolt és a GDP 2 százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra. A kormányfő elmondta, 2020-ban az előző PSD-kormányzat által betervezett és törvénybe iktatott nyugdíj- és béremeléseket is végre akarja hajtani.

A PNL-kormány a jövő évben az ideinél 7 százalékkal nagyobb minimálbért vezetett be, de a kiadások mérséklése érdekében a jelenlegi szinten tervezte befagyasztani azokat a juttatásokat, amelyeket eddig a minimálbér alapján számítottak ki. A miniszterelnök közölte, hogy egyelőre letett a pótlékok befagyasztásáról.

A kormányzati felelősségvállalás egyebek mellett megtiltja, hogy nyugdíjat és állami fizetést is kapjanak egyszerre a közintézményekben visszafoglalkoztatott nyugdíjasok.

A miniszterelnök kiemelte, több, az ALDE-tól, az USR-től, illetve a PMP-től származó módosító javaslatot elfogadtak és beemeltek a szövegbe, többek közt azt, amely az országutak karbantartásának finanszírozására vonatkozik. "Valóban túl kis összeget irányoztunk elő az országutak karbantartására, így elfogadtuk a módosító javaslatot, amely értelmében 361 millió lejre nő az összeg" - mondta.

Elfogadták azt - az USR által megfogalmazott - módosítást, amely értelmében pénzt kell fordítani a fát szállító járművek monitorozását célzó rendszer hatékonyabbá tételére.

Orban kifejtette, Romániának be kell bizonyítania úgy az Európai Bizottság, mint a nemzetközi finanszírozók és a Romániában befektetni kívánó vállalatok előtt, hogy megkezdődött a gazdasági egyensúly helyreállítása és lassan egyensúlyba kerülnek a makrogazdasági mutatók.

Felelősséget vállaltak a társadalombiztosítási költségvetés törvényéért is

A kormány a 2020-as évre szóló társadalombiztosítási költségvetés törvényének tervezetéért is felelősséget vállalt. Orban felszólalásában elmondta, a társadalombiztosítási költségvetés törvényének megalkotásakor figyelembe vették a hatályban lévő nyugdíjtörvényt, és a tervezet alapján biztosított a nyugdíjemeléshez szükséges összeg. Hozzátette: elfogadták azt a módosító javaslatot, amely értelmében a román posta útján történő átutalási jutalék 1%-ról 1,1%-ra nő.

Az Orban-kabinet felelősséget vállalt a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet módosításáért is. Ludovic Orban a plénum előtt kifejtette, a tervezet többek közt előírja az energetikai, banki-pénzügyi és magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos rendelkezések korrigálását.

A kormányfő azt is közölte, hogy több módosító javaslatot elfogadtak, többek közt azt, amely előírja, hogy továbbra is folyósítsák a nehéz munkakörülményekért járó bérpótlékot, ami a bruttó bér 15%-át teszi ki, ugyanúgy, mint 2019-ben.

Orban azzal magyarázta a módosító javaslat elfogadását, hogy az illető bérpótlék szerepel az ágazati kollektív munkaszerződésekben, és ha módosítanának a pótlék odaítélési körülményein, ez kihatna a szóban forgó kollektív munkaszerződésekre is.

Elfogadták ugyanakkor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azon módosító javaslatát, amely 2021 janauár elsejéig elhalasztja az önkormányzati képviselők speciális nyugdíjára vonatkozó előírások hatályba lépésének határidejét.

A kormányfő szerint több elfogadott módosító javaslat értelmében kivételt képeznek a nyugdíjnak az állami fizetéssel való halmozását tiltó rendelet alól a közoktatás pedagógusai, a Polgári Repülési Iskola tanárai, a fogyatékkal élő személyek gondozói, illetve bizonyos vállalatok, például a Román Vasúttársaság, a Román Akadémia dolgozói.

Ami az energia ágazatát illeti, a kormányfő elmagyarázta, hogy a liberalizált piacra való áttérés nem fog január elsejétől megvalósulni, hanem csak fokozatosan, többek között azért, hogy a kormány kidolgozhassa a rászoruló fogyasztók támogatására vonatkozó szabályozást. Megszüntették ugyanakkor az energetikai cégekre kivetett 2%-os pluszadót, amelynek rendkívül negatív hatásai voltak, muatatott rá a miniszterelnök.

Rámutatott, törölték azon előírásokat is, amelyek a szociális tőke megemelésére kötelezték a magánnyugdíjalap-kezelő cégeket.

A Fejlesztési és Beruházási Alap helyzetét is szabályozták: nem finanszírozzák azokat az ágazatokat, amelyekben nem születtek szerződések, illetve azokat a szerződéseket sem, amelyekben nem történtek munkálatok, és nem utaltak ki előlegeket, magyarázta Orban. A létező szerződések esetén, amelyek alapján elkezdődtek a munkálatok és előleget is kiutaltak, elszámolják az összegeket, megtérítik a költségeket, melyekre 20 éves lejáratú hitelt vettek fel az állami kincstártól, a finanszírozás többi része pedig a helyi önkormányzatokra hárul, szögezte le Orban.

(agerpres, mti, digi24, hírszerk.)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális