2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Cseke: a kormány rossz precedenst teremtene, ha felelősségvállalással fogadná el a költségvetést

 utolsó frissítés: 14:14 GMT +2, 2019. december 12.

A kormánynak nem kellene precedenst teremtenie az állami költségvetés parlamenti felelősségvállalással, tehát parlamenti vita nélkül történő elfogadására - véli Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A Radio France Internationale (RFI) csütörtöki műsorában Cseke rámutatott, a rendszerváltás óta eltelt 30 évben egyetlen kormány sem fogadta el parlamenti felelősségvállalással az állami költségvetés törvényét, és - szerinte - az Orban-kabinetnek nem kellene precedenst teremtenie erre.

Kifejtette, az állami költségvetésről szóló törvény tükrözi ugyan a kormány prioritásait, ettől függetlenül "ez nem csak egyik vagy másik kormányé, nem a többségé és nem az ellenzéké, hanem végső soron mindenkié, biztosítania kell a finanszírozást a fontos ágazatok számára" - érvelt.

Cseke kifejtette, amennyiben az Orban-kormány precedenst teremtene a költségvetés parlamenti felelősségvállalással történő hatályba léptetésére, a következő években más kormányok is ehhez a megoldáshoz folyamodhatnak.

"Politikai kultúrára, egyensúlyra van szükség a politikum által alkalmazott eljárások és intézkedések tekintetében. Úgy véljük, hogy a költségvetés felelősségvállalással való elfogadása elég komoly eltávolodást jelentene mindettől" - fogalmazott.

Ludovic Orban miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott, kormányülést hívhat össze péntekre, amelyen első olvasatban tárgyalják a 2020-as állami költségvetésről szóló törvénytervezetet. Kérdésre válaszolva azt mondta, még nem született döntés arról, hogy parlamenti felelősségvállalással fogadják el a jogszabályt, de fontolgatják ennek lehetőségét. (agerpres)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális