2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Költségvetés-kiigazítás: hatalmas hiányt vállal be az Orban-kormány

 utolsó frissítés: 11:28 GMT +2, 2019. november 26.

A pénzügyminisztérium oldalán közzétett költségvetés-kiigazításról szóló tervezet szerint 2019-ben Románia költségvetési hiánya el fogja érni a GDP 4,3%-át - írja az Agerpres.

A tervezet szerint a munkaügyi, az egészségügyi, a pénzügyi, az üzleti környezetért felelős, valamint a regionális fejlesztésekért felelős szakminisztérium fognak több pénzből gazdálkodni, míg az oktatási, szállítási és belügyminisztériumok költségvetését megvágná a kormány.

A 2019-re vonatkozó, az azóta leváltott Dăncilă-kabinet által bemutatott éves költségvetés még 2,76%-os deficitcélt határozott meg.

Ki kap többet?

A munkaügyi minisztérium költségvetése 3,98 milliárd lejjel bővül, amelyből 1,97 milliárdot a tervezet szerint a nyugdíjpénztár büdzséjének egyenesbe hozására költenek.

Az egészségügyi minisztérium 2,9 milliárd lejjel kap többet, az egészségbiztosítási pénztár költségvetését pedig 3,12 milliárd lejjel kénytelen megpótolni a kormány.

A regionális fejlesztésekért felelős minisztérium 1,76 milliárd lejjel kap többet, ami jó hír az önkormányzatoknak, hiszen a tervezet 1,8 milliárd lej biztosítását javasolja a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) keretében finanszírozott projektek számára.

A pénzügyminisztérium 388 millió lejjel kap többet, az összegből tartalékot képeznek, valamint több EU-s forrással kapcsolatos kötelezettségre is költenek belőle.

Az Országos Tulajdon-visszajuttató Hatóság (ANRP) 279 millió lejt kap arra a költségvetés-kiigazítás szerint, hogy a törvényi kötelezettségeit a hatóság teljesíteni tudja.

Bővül az üzleti környezetért felelős minisztérium költségvetése is 299 millió lejjel. A szaktárca az összeg teljes egészét, valamint a megtakarításait is arra fogja költeni, hogy 300 millió lejből működtesse a Start-Up Nation kis- és közepes vállalkozásokat támogató programot.

Ki kap kevesebbet?

Az oktatási minisztérium költségvetése 2,08 milliárd lejjel csökken. A tervezet szerint a vágást az tette lehetővé, hogy a tanügyminiszter javasolta, az EU-s források kiegészítésére szánt összegeket csökkentse a kormány. A tervezet emellett azt javasolja a felsőoktatási intézmények számára, hogy növeljék saját bevételeiket.

A belügyminisztérium költségvetése 1,19 milliárd lejjel csökken, akárcsak az oktatási tárcánál, itt is a miniszter javasolta, hogy csökkentsék az EU-s finanszírozások lehívására szánt összegeket, hiszen év végéig azokat már úgy sem tudnák elkölteni.

A szállítási tárca költségvetése 1,08 milliárd lejjel csökken. A döntésnél figyelembe vették a szaktárca kifizetésekkel kapcsolatos kötelezettségeit, csökkennek például az EU-s támogatásokra szánt források, de a legnagyobb tételt a közúti infrastruktúra javításán sikerül spórolni. 

A mezőgazdasági minisztérium is a vesztesek közé tartozik, 1,07 milliárd lejjel csökken a költségvetése. Itt is főként az EU-s forrásokkal kapcsolatos kiadásokon spórolnak (-950 millió lej), a második legnagyobb tételt pedig az szaktárcához tartozó hatóságok fele történő kifizetések csökkenése jelenti.

A kormány 302,3 millió lejt spórol az európai alapokért felelős minisztériumnál is, a szaktárcánál az említett összegre nem lesz szükség év végéig.

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális