2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,379.50(1.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Johannis: a nyugdíjakra nem volt elég pénz az államkasszában

 utolsó frissítés: 15:42 GMT +2, 2019. november 26.

A költségvetés-kiigazítás megkerülhetetlen, szögezte le Klaus Johannis államelnök kedden, rámutatva, hogy például "a nyugdíjak kifizetésére egyszerűen nem volt elég pénz" az államkasszában.

"Az adatok világosak, a számadatok tiszták, a következtetések kicsit bonyolultabbak, és sajnos meg kellett állapítanunk, hogy a helyzet ez: a költségvetési hiány meg fogja haladni a 4%-ot. Másrészt azonban az is világos, hogy bizonyos kiadásokat meg kell ejteni. Megállapítottuk, hogy a nyugdíjak kifizetésére egész egyszerűen nem volt már pénz, tehát itt szükség van kiegészítésre, akárcsak más területeken is, ahol már régóta nem történtek kifizetések, kifizetetlen számlák vannak. Ezek a dolgok pedig megengedhetetlenek egy normális társadalomban, egy felelős kormánnyal. A költségvetés-kiigazítás tehát megkerülhetetlen" - nyomatékosította Johannis a Cotroceni-palotában.

Leszögezte, hétfőn tárgyalt Ludovic Orban minisztererlnökkel és Florin Cîţu pénzügyminiszterrel.

"Adatokat mutattak be nekem, főként a költségvetés-kiigazításra vonatkozóan, de a minimálbérről is beszéltünk" - tette hozzá.

"Az országos minimálbér emelése meg fog valósulni, mivel a szakszervezetek kérésén túl ez egy szükséges intézkedés. Részleteket erről azonban a kormánynak a konkrétan ezzel foglalkozó tagjai adhatnak majd. De megbeszéltük ezt, vagyis kértem, hogy tájékoztassanak engem is ezekről a dolgokról" - nyilatkozta.

Az államfő azt állította ugyanakkor, hogy nehéz lesz beilleszkedni a jövő évi 3%-os hiánycélba, figyelembe véve, hogy az előző kormány által elrendelt jövedelem növelések fedezésére, illetve közberuházások finanszírozásához is szükség van pénzre.

"Beszéltünk röviden a 2020-as évi költségvetésről is. Nem tudom, hogy lehet-e tartani a 3%-os államháztartási hiánycélt, a pénzügyminisztériumban még valószínűleg dolgozni fognak ezen, de realistáknak kell lennünk. Az eddigi kormányok mindenféle ígéreteket tettek, törvény által szabtak ki bizonyos jövedelem növeléseket, és ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az emberek ezirányú elvárásait nem szabad megcsalni. Másrészt pedig szükség van egy komoly országos szintű közberuházási program újraindítására, amely segíteni fogja az ország gazdaságát. A 2020-as évi költségvetés helyzete tehát bonyolult, és még tárgyalni fogunk róla" - szögezte le Johannis. (agerpres)

minimálbérköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális