2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Pénzügyminiszter: a PSD Al Capone módszereivel vezette a gazdaságot

 utolsó frissítés: 13:19 GMT +2, 2019. november 14.

Florin Cîţu pénzügyminiszter csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján a gazdasági helyzet mélypontjáról számolt be. Elmondása szerint az előző kormány 3 év alatt kétfajta költségvetést futtatott: volt egy költségvetés, amelyet ugyan bemutattak a parlamentnek, de azt sem a miniszterelnök, sem a pénzügyminiszter nem hajtotta végre, és volt egy másik, amelyet a helyi kiskirályokkal együtt önkényesen használtak. Ez pont úgy történt, mint ahogyan Al Capone járt el – mondta Cîţu.

A valós helyzetet a nemzetközi partnereink sem ismerték. Dragnea és társai nagyon jól tudták, hogy a költségvetés a párt érdekeit szolgálja és nem befektetésekre költik – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Ami a nyugdíjpénztár hiányát illeti, a pénzügyi tárca új vezetője így nyilatkozott: 2019-ben 10 hónap alatt 2,9 milliárd lejes hiány halmozódott fel. „Ha nem teszünk valamit, év végén nagyon rosszak lesznek a mutatók”. A jövő évi nyugdíjemelésről pedig úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint történik majd minden, tehát minden bizonnyal megemelik majd.

A költségvetési hiány a számítások szerint a GDP 4%-a körüli, erre megoldásokat a jövő évi költségvetés alapján tudnak behozni. Elmondta, reményei szerint sikerül jövőben megteremteni az egyensúlyt, mert ellenkező esetben 2020-ban még nagyobb hiánnyal kell számolnunk. Cîţu elmondása szerint a parlament által megszavazott 3,7%-os deficitből indulnak ki. Hozzátette, körülbelül még 11 milliárd lej kell befolyjon az államkasszába.

A tartalékalap jelenleg körülbelül 4 millió lej – folytatta a pénzügyminiszter, aki azt is kifejtette, hogy az Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) számláit kifizetik, ha a Fejlesztési Minisztérium rábólint. Mint elmondta, nem a vállalkozók hibája, hogy az előző kormány lopott.  

(digi24.ro, szerk.)

költségvetésdeficit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális