2021. március 8. hétfõZoltán
EUR = 4.8831 RON
USD = 4.0924 RON
HUF = 1.3333 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,524.36(0.23%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Idén karácsonykor nem biztos, hogy megéri majd malacot tenni az ünnepi asztalra

 utolsó frissítés: 17:01 GMT +2, 2019. október 22.

Az év utolsó hónapjaiban még inkább drágul majd a sertéshús, miközben a csirke és marhahús egyre olcsóbbá válik. A sertéspestis járvány ugyanis jelenleg igen komoly problémát jelent Kínában, amely a világ legnagyobb sertéshús-exportőre, ezért globális szinten is felborította a húspiacot. Kénytelenek voltak ugyanis leállítani a sertéshús exportot és hatalmas iramban kezdtek el importálni – ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb, rövid távú előrejelzéséből, amelyet az Economica.net bővebb összeállításában tárgyal.

Ez a jelenség exponenciális áremelkedéseket jelent az európai piacon, ahol a disznóhús-termelés mindössze 0,3%-kal nőtt az előző évhez képest, miközben a kereskedők becslései szerint 12%-os volt az export növekedése. A felmérések szerint Európában a disznóhús fogyasztása 1,4 százalékkal csökkenhet.  

A sertés ára március óta folyamatosan emelkedik és Romániát is nagyban érinti ez a probléma. Nálunk is igen masszív fertőzési gócpontok vannak, főleg az ország dél-keleti és észak-nyugati részein, de nemrég Háromszéken is fedeztek fel fertőzött állatokat.

Forrás: rfi.ro. Európában Romániában a legaggasztóbb a sertéspestis elterjedése 

Az Európai Bizottság adatai szerint Európában szeptember végén a disznóhús esetében már 25,9%-os növekedésről beszélünk a tavalyi hasonló időszakhoz képest, az idei rekordot a június 26-át követő héten érte el a sertésborda ára (az egyik legjobban fogyasztott termék), amikor száz kilogramm 192,11 euróba került. Október első hetében 190,57 euróba került, vagyis a nyári krízishez képest valamennyire stabilizálódott a helyzet.

Ugyanakkor a csirke és a marhahús olcsóbb, mint tavaly. Ha az árak érintik majd a kiskereskedelmet is, az előrejelzések szerint a fogyasztók egy része áttérhet a csirkékre. Az elemzők becslései szerint 2,3%-kal nőhet ezeknek a fogyasztása, ráadásul ebben az ágazatban 2,5%-kal magasabb a termelés, az export pedig 3 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet, az import pedig valamivel több mint 5,5 százalékkal növekedett.

Romániában a csirkehús ára szeptemberben 3,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az Európai Unióban Lengyelország  és Litvánia után nálunk a legolcsóbb ez a fajta élelmiszer.

(economica.net, szerk.)

Nyitókép: romanialibera.ro

Európai UnióKínaállatsertés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális