2021. október 25. hétfõBlanka, Bianka
EUR = 4.9467 RON
USD = 4.2501 RON
HUF = 1.3601 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,812.97(0.48%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Tízéves a Székely termék mozgalom

 utolsó frissítés: 12:24 GMT +2, 2019. október 14.

A X. Székelyföld Napok keretében október 12-én, szombaton ünnepelték a Székely termék mozgalom tizedik évét. Ez alkalommal újabb 28 termelőnek nyújtották át a Székely termék védjegyet.

Mint azt Cilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője elmondta, közel 150 termelő 1500 terméke rendelkezik a védjeggyel, amely a kisgazdáknak és családjaiknak biztosít tisztességes megélhetést, és a fiatalok számára is lehetőséget kínál az itthon vállalkozásra. Mindazonáltal az ügynökség vezetője örömét fejezte ki, hogy a FRiDGE EU-s pályázat révén újabb lehetőség nyílik a termelők számára jó tapasztalatok szerzésére, és a védjegy további népszerűsítésére külföldön is.

A FRiDGE európai uniós program az élelmiszeriparban érdekelt kis- és középvállalkozások versenyképességét növelné. A Tolna testvérmegyei együttműködésnek köszönhetően, Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt az Interreg Europe keretében megvalósuló programban.

Célunk, hogy a védjeggyel rendelkező termékek minőségét tovább javítsuk. Hargita Megye Tanácsának hozzáállása, kitartása és a termelőkbe vetett bizalma kifizetődött – tette hozzá Cilip Árpád.

A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programhoz csatlakozott a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete is. Az összegyűjtött búzából és az abból készült lisztből a Székely termék védjeggyel rendelkező pékségek is sütöttek kenyeret. Ezekből a kenyerekből falatozhattak az ünnepségre kilátogatók, a mellé felszolgált többi Székely termékkel együtt.

Becze István megyei tanácsos és a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke szerint nem létrehozni nehéz valamit, hanem hosszútávon fenntartani. A közös, kitartó munka eredménye a védjegy fennállása és a családoknak biztosított megélhetés. A Magyarok Kenyere program pedig üzenet, hogy számítanunk kell egymásra.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, folytatni kell az elkezdett munkát, mert a kezdeti nehézségek ellenére mára sikerült mindenki számára egyértelművé tenni, hogy a székelyföldi termelők tisztességes munkával jó minőségű termékeket állítanak elő, amely a fiatalok számára is jövőképet mutat.

(közlemény)

székely termékSzékelyföld
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális