2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala: nyitott kommunikációval készült el az új kerékpársáv

 utolsó frissítés: 14:27 GMT +2, 2019. október 11.

A Polgármesteri Hivatal válaszlevéllel reagált a vállalkozók tüntetéséről szóló hírekre, amelyek szerint az új bicikliút csődbe viszi a Bethlen Gábor utcai kisüzleteket. 

2016 szeptember 19-én a városháza kezdeményezte azt a lakossági konzultációt, amelynek célja az volt, hogy az elkészült mobilitási tanulmány eredményeinek bemutatását követően az elvárások, javaslatok mentén elindulhasson a tervezés és kivitelezés folyamata. Ezen a Stúdió Moziban megrendezett eseményen bárki részt vehetett. A tüntetés szervezői közül senki nem volt jelen a megbeszélésen, azonban a képek is bizonyítják, hogy a Mikrovállalkozók Szövetségének elnöke, Jakab Áron Csaba hozzá is szólt a témához.

Ezt követően önkormányzati határozattal létrejött Székelyudvarhely közlekedési bizottságának érdekében, hogy a közlekedésben történő változtatásokat előzetesen véleményezze. A cél az volt, hogy minél több olyan szervezet képviselője tagja legyen ennek a csoportnak, amelyek fontos székelyudvarhelyi közösségeket képviselnek.

Az önkormányzati képviselők és a polgármesteri hivatal munkatársai, a helyi és az állami rendőrség képviselői mellett így tagjai a munkacsoportnak az Udvarhelyi Anyák, a Szekler Teker, a helyi közszállítást üzemeltető cég, a taxisok, a sofőriskolás oktatók képviselői. Emellett még meghívtuk tanácskozási joggal a mentőszolgálat, más civil szervezetek képviselőit (így meghívott Jakab Áron Csaba) és a városban ismert közlekedési szakembereket (Szilágyi Ferenc). A munkacsoport többször ülésezett az elmúlt három évben (általában félévente van egy ülés), legutóbb idén szeptember 4-én találkoztak. Ebben az időszakban többször volt napirenden a Bethlen Gábor utca átalakítása, az utolsó találkozón pedig ez volt a legfontosabb napirendi pont.

Továbbá 2016-ban éppen a városi RMDSZ, a szervezet akkori helyi önkormányzati képviselője és a Bringázz Udvarhely Mozgalom oszlopos tagja, Jakab Áron Csaba iktatott egy tanulmányt a városházán, amelyben képekkel együtt tesznek javaslatot a város kerékpáros útjainak nyomvonalaira. Ebben a rendőrség épülete és a Kaufland közötti szakaszon pontosan úgy javasolják a sáv kialakítását, ahogyan azt a polgármesteri hivatal kialakította.

Az elmúlt három évben számtalan sajtóanyag is megjelent a városháza szándékairól, legutóbb szeptember 5-én, több héttel a kerékpársávok felfestését megelőzően, és egyetlen észrevétel vagy kritika sem érkezett az elképzelés ellen. Ezért nem értjük és hiteltelennek tartjuk a sajtóban megfogalmazott vádakat, amelyek az előzetes konzultáció hiányát róják fel.

Az elmúlt időszakban többször is tárgyaltunk az érintett üzletek tulajdonosaival. A városháza nyitott a vállalkozók segítésére, dolgozunk az árufeltöltéshez szükséges parkolás hatékony megoldásán, ugyanakkor továbbra is úgy gondoljuk, hogy a  város legforgalmasabb utcáján nem megengedhető a közterület parkolásra történő használata.

(közlemény)

Nyitókép: Az önkormányzat weboldaláról.

Székelyudvarhely
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális