2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Az UBER után az Airbnb-t és Booking.com-ot is ellenőrízné az állam

 utolsó frissítés: 16:35 GMT +2, 2019. október 07.

A turisztikai miniszter nemrég kijelentette: azok a turisztikai egységek, amelyek online platformokon – a Bookingon vagy Airbnb-n – akarják hirdetni és bérbe adni ingatlanjaikat, be kell szerezzék a minisztérium engedélyét, vagy legalábbis be kell jegyezzék magukat a helyi önkormányzatoknál.

„Jelenleg nincs nyilvántartásunk az online platformokon hirdetett szállásokról. Úgy vélem, hogy az állami hatóságoknak tudniuk kell, mely lakásokat adják ki ily módon" - fejtette ki Bogdan Trif a szeptember 25-i sajtótájékoztatón.

Szavai alapján ez azt jelenti, hogy nem céljuk a platformok betiltása, csupán valamilyen szempontok alapján szabályozni kívánják a rendszert, valamint azt szeretnék, hogy adatbázist tudjanak készíteni a szállásadókról, ingatlanokról, bérekről. 

Az rfi.ro egy összeállításban foglalkozott részletesen a romániai helyzettel. Szerintük lényegében arról van szó, hogy a klasszikus modell szerint működő turisztikai szolgáltatók megkövetelik az online platformokon keresztül folytatott turisztikai tevékenységek szabályozását. Ezek szerint ezeket a kiadó lakásokat vagy szállóhelyeket is egy bizonyos rendszer alapján kellene rangsorolni, amelyet az Turisztikai Minisztérium szabályai alapján koordinálhatnak. Az RFI szerzője szerint kísértetiesen hasonlít ez ahhoz a forgatókönyvhöz, ami a személyszállítás kérdése körül alakult ki (taxisok és Uber), csak most az idegenforgalom került a célkeresztbe.

A helyzet viszont bonyolult, hiszen ezek az újonnan kialakított szolgáltatások olyan üzleti modellek alapján működnek, amelyek nem kompatibilisek a klasszikus modellekkel, amelyek elveszítik versenyképességüket és dinamizmusukat, a rugalmasság és egyszerűség versenyelőnyeit. A közösségi szolgáltatások (sharing economy szolgáltatások) esetében - legyen szó személyszállításról vagy lakásbérlésről -, a szolgáltatások véletlenszerű mechanizmusok által működnek: az autót vagy a lakásokat bárki bármikor, meghatározatlan időintervallumra veheti igénybe.

Természetesen itt is a pénzről van szó – állítja a szerző. Az állam lassan szembesült azzal, hogy a technológiai innovációk fejlődése során elég sok bevételtől eshetnek. Ezeket az applikációkat működtető cégek ugyanis "optimizálhatják" az adózási költségeiket, mivel az üzleti modelljük lehetővé teszi, hogy egy helyen legyenek bejegyezve, de nagyon sok különböző helyszínről származzanak a bevételeik. Ehhez még az is hozzátartozik, hogy nagyon bonyolult a közösségi szolgáltatást használóknak az ellenőrzése és megadóztatása.

Európa-szinten a dolgok még összetettebbek. Az Európai Bizottság jelenleg is azokon a megoldásokon dolgozik, hogy az olyan cégek, mint a Google, Apple, Facebook és Amazon megadóztatására milyen törvénykezést írjanak elő. Az általuk alkalmazott modellek ugyanis megengedik, hogy egyedi adózás szerint, tehát jóval alacsonyabb százalékszámban egyezzenek ki bizonyos államokkal, mivel a jövedelem után így is hatalmas összeget adnak az adott ország költségvetésébe.  Ilyen módon az említett tech-óriások megpróbálnak a lehető legnagyobb profitot termelni azokban az országokban, ahol magasak az adók.

A szabályozásokat sürgetők egyik legnagyobb érve, hogy a megfelelő törvénykezés hiánya olyan területeken, ahol nagyszámú fogyasztó van, bizonyos esetekben rossz minőségű szolgáltatásokat eredményezhet. A statisztikák eddig azonban nem mutatnak elégedetlenséget, éppen ellenkezőleg, a személyszállítás esetén például a sharing applikációkat az ügyfelek sokkal inkább értékelték, mint a klasszikus taxikat.

Az Airbnb vagy Booking.com szolgáltatásait igénybe vevő adófizetők esetében az eljárás jóval egyszerűbb – állítják a szakértők. Ugyanakkor nagy hiba lenne az online platformokon keresztül történő bérlések akár részleges megtiltása is, írják, mivel ez nagyjából azt jelentené, mintha megpróbálnánk ellenállni az idő múlásának.

(rfi.ro, szerk.)

Nyitókép: create.airbnb.com

UberadóEurópai Bizottságingatlan
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális