2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9250 RON
USD = 4.1340 RON
HUF = 1.3889 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,608.18(-0.42%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Már nem Țiriac a leggazdagabb román a Forbes szerint: Daniel Dines, az UiPath alapítója taszította le trónjáról

 utolsó frissítés: 10:48 GMT +2, 2019. szeptember 13.

A Forbes szerdai címlapjára a román származású programozó és üzletember, Daniel Dines került, akit az amerikai lap “Boss of the Bots”-ként, vagyis a botok királyaként emleget. A Kommunizmustól a kódolásig című cikkben arról az első dollármilliomosról írnak, akinek start-up vállalkozása botszoftverek fejlesztésével foglalkozik.

A Forbes igen részletes interjút készített Bukarestben az üzletemberrel, aki a cikk szerint jelenleg az RPA technológiában (robot-automatizálás) világvezető UiPath cég 20%-os részvényese. A vállalkozás értékét összesen 7 milliárd dollárra becsülik. Ez azt jelenti, hogy Dines vagyona nagyjából 1,4 milliárd dollárra tehető – írja a Hotnews.ro összefoglalója.

Áprilisban a Wall Street-i befektetők, köztük a Wellington Management, 568 millió dollárral szállt be a cégbe, így Dinest az első olyan dollármilliomosnak tartják a világon, aki botok fejlesztésébe fektetett be.

Ha a Forbes által közzétett legfrissebb rangsort vesszük figyelembe – írja a Hotnews gazdasági oldala, akkor Ion Țiriac becsült vagyona körülbelül  1,1 milliárd dollár (1,818.hely a világranglistán). Ez valóban azt mutatja, hogy a 80 éves Țiriacot lekörözte a 47 éves Daniel Dines.

Azonban a Capital Top 300 rangsora szerint az autómogulnak jóval több 1,8-2 milliárd dolláros vagyona volt 2018-ban. Másrészt arról sem szabad megfeledkezni, hogy az olyan start-upok esetében, mint az UiPath, a vállalatok értékelése meglehetősen elméleti, figyelembe véve annak piaci fejlődését, meglévő és potenciális ügyfeleket, a szóban forgó technológia fejlődését stb. Konkrét értékelést csak a tőzsdén végeznek. A másik fontos tényező, hogy Tiriac vagyonának több területen is vannak szilárd alapjai, mint például ingatlanok, luxusautók, banki befektetések.

A Forbes cikke lényegében az egekig magasztalja Dinest, de néhány bekezdésben magáról az UiPath cégről is ír, és arról, hogy az RPA technológia mekkora potenciállal bír. A vállalkozás ügyfele többek között a japán Sumitomo Mitsui bankcsoport, akik a botok alkalmazásával csökkentik az alkalmazottak létszámát, de javítják a pontosságot és közel 500 millió dollárt takarítanak meg. Óriáscégek, mint például a Toyota vagy a Walmart is alkalmazzák a technológiát. Olcsóbb és gyorsabb a virtuális botok alkalmazása, amelyek a munkavállalók régimódi és lassú munkáját helyettesítik, például az Excel makrók- és táblázatok kitöltését. Az UiPath szolgálataira még nem érkezett panasz – írja a Forbes szerzője.  

(Forbes, Hotnews.ro, szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális