2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9253 RON
USD = 4.1431 RON
HUF = 1.3906 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,567.68(-0.35%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Szigorítanák a gépjármű-biztosítás egyes feltételeit

 utolsó frissítés: 14:02 GMT +2, 2019. szeptember 05.

A szenátus jelenleg olyan törvénymódosításról tárgyal, amely szerint azok a személyek, akik közúti balesetet szenvedtek, és  igényelték az úgynevezett közvetlen igénylést (Decontare Directă) biztosítójuktól, legfeljebb 45 nap alatt kötelesek lesznek igazolni a kártérítésre kapott összeg elköltéséről szóló bizonylatot. Ha ezt nem teljesítik, a teljes összeget kénytelenek lesznek visszafizetni  – írja az avocanet.ro hírportál.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló  132/2017. -es törvény módosítását hétfőn iktatták. Ha a tervezetet elfogadják, a balesetet szenvedett járművetezőnek be kell bizonyítania, hogy mire költötte a biztosítótól kapott pénzt. Ez abban az esetben érvényes, amikor nem a balesetet okozó gépjármű biztosítója állja a javításra szoruló elemek költségeit. Az ütközést elszenvedő gépjárművezető saját biztosításából finanszírozhatja kárát, amelyet a vétkes biztosítója utólag fizet ki.

Az új változások alapvetően két kötelezettséget rónak a biztosítottra:

1. A javításról szóló nyilatkozatot a szervízelés dátumától számított 45 napon belül kell benyújtani a biztosítónak, és a javítást kötelezően hivatalos egységben kell elvégeztetni.

2. E feltételek be nem tartása esetén a kapott pénzt vissza kell fizetni.

A hivatalos indoklás szerint a szigorításra azért van szükség, mert a közvetlen igénylést kérő személyek legtöbb esetben illetéktelen, nem szakosodott helységekben és nem megfelelő körülmények között végeztetik el a szükséges autószerelést. A szigorítás arra ösztönzi majd a járművezetőket, hogy olyan szolgáltatást vegyenek igénybe, amely megfelelő és minőségi munkát tud nyújtani.

(avocatnet.ro, szerk.)

autóbiztosító
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális