2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A kolozsvári önkormányzat elindította a szociális lakások vásárlását

 utolsó frissítés: 12:48 GMT +2, 2019. szeptember 03.

Augusztusban elkezdődött a szociális lakások szabad piacról való felvásárlási folyamata. Amint arról már korábban is beszámoltunk, Kolozsvár önkormányzata 2 millió eurót különített el olyan lakások felvásárlására, amelyeket rászorulóknak adnának ki. A lakásokat piaci áron vásárolná az önkormányzat.

A monitorulcj.ro korábbi írására hivatkozva erre azért volt szükség, mert a lakbér-támogatási programmal kapcsolatosan számos olyan panasz érkezett, miszerint hiába van biztosítva a bér, a rászorulók nem találnak olyan tulajdonost, aki szívesen kiadná nekik a lakását. A portál szerint ezért gondolja úgy az önkormányzat, hogy a problémát lakások megvásárlásával kell megoldani, amelyeket aztán szociális lakásokká alakítanának.

Ezt megkeresésünkre némiképp megerősítette Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere is, akit Kolozsvár szociális stratégiájáról kérdeztünk.

„Az önkormányzat két szociális tömbházat építtet, a Gyimesi utcában 18 lakás átadását tervezzük jövőre. Emellett a szociális lakást igénylőket (a fentebb említett) lakbér-támogatási pótlékkal próbáljuk segíteni. Három kategóriának nyújtjuk ezt a segélyt, a nevelőotthonokból származó fiatal felnőtteknek (26 éves korig), a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű családoknak, valamint olyan alacsony jövedelmű személyeknek, akik családon belüli erőszak áldozatai. De ez a lehetőség is csak részben nyújt megoldást, hiszen nagyon sok esetben a lakástulajdonosok elzárkóznak attól, hogy szociálisan hátrányos helyzetű személyeknek, vagy nagycsaládoknak adják ki az ingatlanjaikat. Jelenleg 104 kérelmet hagyott jóvá és ebből 31 jogosultnak már fizeti a lakbérpótlékot az önkormányzat. Ez a támogatás egy évig érvényes, és még egy évvel meghosszabbítható abban az esetben, ha az igénylőnek nem sikerült stabilizálnia az anyagi helyzetét." - hangsúlyozta az alpolgármester.

A szabad piacról való vásárlást Oláh Emese továbbá azzal indokolta, hogy mindenáron növelniük kell a szociális lakások számát, hiszen nem tudnak lépést tartani a kérések számával. Korábbi nyilatkoztukban is azt mondták, hogy ez „sürgősségi beavatkozás”, mert az önkormányzat nem tudja csak saját építésű lakásokkal fedezni a felmerülő igényeket.

„Így született meg az a gondolat, hogy az önkormányzat a szabad piacról vásároljon lakásokat, hiszen ezeket szinte azonnal ki lehet utalni a rászorulóknak” – mondta Oláh.

Arra a kérdésre, miszerint  hol tervezik ezeket a lakásokat vásárolni, és körülbelül hány lakás fér bele az idei költségvetésbe, a alpolgármester azt nyilatkozta, hogy a város különböző negyedeiben vásárolnának egyéni apartmanokat. Ezzel kapcsolatban már felkeresték az ingatlanügynökségeket és ismertették velük az önkormányzat vásárlási szándékát, de egyelőre nem tudják felbecsülni, hogy hány lakást sikerül megvásárolni idén.

„Kolozsváron a 2011-es népszámláláskor nyilvántartásba vett közel 130 ezer lakásnak mintegy  1,5%-a, összesen 1554 lakás volt állami tulajdonban a 2014-es adatok szerint, ebből 174 az ANL program keretében épült, 1368-at szociális lakásként, és tizenkettőt szükséglakásként tartott számon az önkormányzat.Jelenleg mintegy 400 kérelmező vár évről-évre szociális lakásra, de mindössze tucatnyi lakást oszthat ki az önkormányzat – mondta az elöljáró.

A lakásvásárlási folyamatot két testület bonyolítja le: az igényeknek megfelelő szociális alap bővítéséről döntő bizottság, valamint az a négytagú, városi tanácsosokból álló testület, akik a szociális lakásnak megfelelő ingatlanokat megkeresik a szabad piacon és az ajánlatok kielemzését követően az önkormányzat elé terjesztik a listát. Az adás-vételi szerződést az önkormányzat részéről Emil Boc polgármester írja alá.

A vásárlással kapcsolatos részleteket augusztusban tették közzé.

Kolozsvárönkormányzatszociális
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális