2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
EUR = 4.9486 RON
USD = 4.2693 RON
HUF = 1.3549 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,748.97(0.11%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Kifulladóban a magyar gazdasági növekedés

 utolsó frissítés: 13:13 GMT +2, 2019. szeptember 02.

2019. második fél évében jelentősen lassul a magyar gazdaság növekedése, a csökkenés nagyon kis mértékben már el is kezdődött a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint - írja az MTI.

A gazdasági növekedés lassulását egyebek közt a külső környezet romlásával, az EU-támogatások csökkenő beruházásserkentő hatásával, a romló üzleti várakozásokkal és a foglalkoztatási tartalék kimerülésével magyarázza a GKI.

Múlt héten írtunk arról, hogy negyedéves alapon, a magyar gazdaság bővülése első helyen állt az EU-ban, megelőzve Romániát, Litvániát és Finnországot. A második negyedév adatai azonban az ipari termelés lassulását vetítik előre: a feldolgozóipari termelés 30 százalékát adó járműgyártás, amely három év stagnálás után közel 10 százalékkal bővült az első fél évben, júniusban mindössze 1,5 százalékkal nőtt, jelezve a járműipar nemzetközi gondjait - mutatnak rá az elemzésben. Az építőipar a túlpörgést követően szintén visszaesés előtt állhat, a félév végi szerződésállománya már 11 százalékkal volt kisebb a tavalyinál. A kiskereskedelmi forgalom bővülése is kissé fékeződött a második negyedévben. 
A gazdaságkutató várakozása szerint a bérkiáramlás is mérséklődhet az év hátralevő hónapjaiban.

A kormány által prognosztizáltnál gyorsabb infláció miatt viszont 0,8 százalék körüli, visszamenőleges nyugdíjemelésre számítanak, továbbá a vásárlóerőt javíthatja a közmunkásoknak és nyugdíjasoknak az önkormányzati választások előtt adott egyszeri juttatás is - jegyezték meg.

Éves szinten a szakértők továbbra is 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak.
A gazdaságkutatók szerint Magyarországon az ipari termelés 4 százalékkal, a beruházások 13 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom 5 százalékkal nőhet. Az éves infláció 3,5 százalékot érhet el, a munkanélküliség 3,6 százalék lehet az év végére. 

(MTI, szerk.)

GDPMagyarország
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális