2021. november 27. szombatVirgil
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.3869 RON
HUF = 1.3444 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,177.22(-3.41%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Elfogadta a kormány a költségvetés-kiigazítási tervezetet

 utolsó frissítés: 18:13 GMT +2, 2019. augusztus 12.

Elfogadja a kormány a pénzügyminisztérium által javasolt költségvetés-kiigazítási tervezetet, amelyet múlt kedden tettek közzé

Viorica Dăncilă miniszterelnök asszony hétfő délután bejelentette: a költségvetés-kiigazítás pozitív irányú lesz, ennek révén biztosítani tudják a közalkalmazotti bérek, a nyugdíjak és minden szociális juttatás kifizetését, az intézmények jó működését és a kulcsfontosságú befektetések folytatását.

A kormányfő rámutatott, az egészségügyi minisztérium büdzséje nem változik az év elején megszabott összeghez képest, az alapokat az egészségügyi intézmények felszerelésére és felújítására, az országos programok folytatására, az árkedvezménnyel kiváltható gyógyszerek biztosítására, valamint az orvosok megemelt bérének kifizetésére fordítják.

Dăncilă hozzátette, az oktatásra szánt alapok "továbbra is 42,4 százalékkal meghaladják a 2018-as évieket". A hátrányos helyzetű családból származó iskolások továbbra is részesülni fognak a tanszer-vásárlási támogatásból, mintegy egymilliárd lejt azonban elvonnak az oktatási tárcától, elsősorban azért, mert nem sikerült időben előkészíteni a Megyek az iskolába elnevezésű programot - magyarázta.

A miniszterelnök nyomatékosította, az esetleges költségvetés-csökkentések egyetlen intézmény esetében sem érintik az európai uniós alapokból finanszírozott projekteket és beruházásokat. "Ahogyan az természetes, elvonunk összegeket olyan területekről, amelyek év végéig nem tudnák elkölteni a pénzt, és szétosztjuk azok között, ahol szükség van ezekre" - fogalmazott.

A kormányfő hozzátette, a költségvetés-kiigazítás nyomán támogatásokat utalnak ki az árvizek, földcsuszamlások és egyéb természeti katasztrófák okozta károk helyreállítására, ugyanakkor biztosítják a szükséges alapokat a helyi közösségek fejlesztését célzó befektetési projektek folytatásához. (agerpres, mediafax)

oktatásköltségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális