2021. január 27. szerdaAngelika
EUR = 4.8746 RON
USD = 4.0195 RON
HUF = 1.3592 RON
GDP-növekedés = -10,3%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,354.98(0.13%)
Infláció = 2,06%
Alapkamat = 1,25%

Európai szintű minimálbért ígért az Európai Bizottság elnökjelöltje

 utolsó frissítés: 17:36 GMT +2, 2019. július 15.

Európai szintű minimálbért és munkanélküliségi ellátást vezetne be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökjelöltje. A poltikus a Reuters szerint a terveiről a tagállamok vezetőinek írt levelében számolt be.

Von der Leyen több témában is leírta elképzelését az Európai Unió következő 5 évéről, többek között a Brexitről is tett fontos kijlenetéseket, de az igéretek közül az egységes európai minimálbérrel kapcsolatos tervével okozta talán a legnagyobb meglepetést. A német politikus egyelőre nem árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy miként képzeli el a rendszert, így például arról sem ír, hogy mennyi lenne nagyságrendileg a kívánatos összeg. Reálisan nézve valószínű, hogy nem egy minden országban kötelező egységes összegre gondolt, hanem csak inkább arról van szó, el szeretné érni, hogy minden országban legyen minimálbér. Jelenleg ez sem általános az EU-s tagállamok között.

A levélből az is kiderül, hogy von der Leyen uniós munkanélküli segélyt is létrehozna, de akárcsak az uniós szintű minimálbérről, erről sem igazán árult el részleteket.

A levélben arra is kitér, hogy az EU költségvetési politikája terén teljes rugalmasságra van szükség és növekedésbarát költségvetésekre a legtöbb tagállamban.

A levélben környezetvédelmi témákról is ír. Azt ígéri, hogy 2030-ra 55%-kal fogja vissza az EU-s károsanyag-kibocsátást, és jobban megadóztatná az EU-n kívülről érkező széndioxid-kibocsátást. (reuters, portfolio)

Európai Unióminimálbér
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális