2020. szeptember 21. hétfõMáté, Mirella
EUR = 4.8583 RON
USD = 4.1224 RON
HUF = 1.3385 RON
GDP-növekedés = -10,5%
Átlagbér = 3372 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 8,932.31(-2.01%)
Infláció = 2,68%
Alapkamat = 1,50%

Mindössze 25 alkalmazottal ér el 130 millió lejes bevételt Románia négy legnagyobb fesztiválja

 utolsó frissítés: 14:08 GMT +2, 2019. július 03.

Románia négy legnagyobb fesztiváljának együttes árbevétele 130 millió lej volt tavaly. A Kolozsvár belvárosában tartott Untold, a bonchidai Bánffy-kastély udvarán tartott Electric Castle, a román tengerparton szervezett Neversea, valamint a fővárostól nem messze rendezett Summer Well összesen 775 ezer fesztiválozót vonzott az elmúlt évben, az egyedi résztvevők száma pedig meghaladta a 200 ezret - írja a Ziarul Financiar, amely azt is kiemeli, hogy a négy fesztivál tulajdonképpen 25 alkalmazottal éri el ezeket az üzleti eredményeket.

A gazdasági lap szerint elsősorban a fesztiválozók magas száma győzte meg Románia legnagyobb vállalatait arról, hogy érdemes komoly szponzorpénzeket elkölteni a négy eseményre. A lap rámutat, a Banca Transilvania, a Kaufland, az Ursus, a Huawei vagy az Orange is több százezer eurós, több esetben milliós nagyságrandő összeggel támogatja a fesztiválok megszervezését.

A szponozorok jobb költekezési kedvének köszönhető a ZF szerint az is, hogy a négy legnagyobb fesztivál összesített üzleti forgalma harmadával növekedett 2018-ban az előző évhez viszonyítva, és elérte a 130 millió lejt, A gazdasági lap azt is megjegyzi, hogy bár a fesztiválokra igencsak borsos ár mellett lehet bejutni, a bevételek döntő része a támogatóktól származik.

A lap elemzésében kiemeli azt is, hogy a fesztiválszervezők bevételein túl az események komoly üzleti lehetőséget teremtenek a kapcsolt szolgáltatásokat kínáló helyi vállalkozások számára is. 200 ezer egyedi fesztiválozó, akik átlagosan 1 500 - 1 700 lejt költenek a kolozsvári és konstancai eseményeken, a ZF becslései szerint 70-75 millió eurós üzleti forgalmat generál a helyi gazdaságok számára (még úgy is, hogy a bukaresti Summer Well fesztivált nem számolták hozzá, hiszen azon döntő részt a fővárosban élők vesznek részt). Ennek a jelentős összegnek a legnagyobb részét Kolozsvár gazdasága szívja fel - mutat rá a Ziarul Financiar itt olvasható cikke. (zf)

turizmus
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális