2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Elfogadták Kolozs megye költségvetését: a kolozsvári Bánffy-palota homlokzatának felújítására is jut pénz

 utolsó frissítés: 20:36 GMT +2, 2019. április 17.

Az alárendelt intézményekkel együtt 1.480 millió lejből, azaz közel 311 millió euróból gazdálkodhat a Kolozs Megyei Tanács, amely szerdán elfogadta a megye költségvetését. Az önkormányzat önálló büdzséje 983 millió lej, 160 millió lejjel több mint előző évben - tájékoztat közleményében a Kolozs megyei RMDSZ.

Beruházásokra 616 millió lejt különítettek el, amelynek 72%-át vissza nem térítendő európai uniós forrásból finanszírozott összegek teszik ki. A megyei önkormányzat idén is az úthálózat korszerűsítését kezel prioritásként, mégpedig 12 nyertes európai uniós pályázat segítségével. Emellett a Tetarom I. és V. ipari parkok fejlesztése jelent kiemelt költségvetési tételt, de a kórházak számára is rekordösszeget, 27 millió lejt irányoztak elő a költségvetésből. Kolozsvár emblematikus épületének, a Bánffy-palota homlokzatának felújítására 4,2 millió lejt különített el az önkormányzat.

„Kiegyensúlyozott és beruházás-vezérelt költségvetést hagytunk jóvá az idei évre. Az elmúlt időszakban 33 európai uniós támogatást nyert el a megyei önkormányzat, és a saját büdzsé mellett ez biztosítja a fejlesztések költségeinek fedezését. Idén 100 millió euró vissza nem térítendő forrás áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy Kolozs megyében nagyobb munkálatok valósuljanak meg a közúthálózat korszerűsítésétől a műemlékeink renoválásáig. Az uniós támogatások hatékony felhasználása olyan gazdasági fejlődést biztosíthat, amely fiataljaink itthon maradását, közösségünk gyarapodását szolgálja, ezért kiemelt célunk ezeknek megtartása, növelése” – nyilatkozta Szőcs Endre megyei tanácsos.

5,1 millió lejt pályázhatnak meg Kolozs Megye Tanácsától a civil szervezetek, egyházközségek és sportklubok


A jóváhagyott megyei költségvetés értelmében kulturális és ifjúsági programokra támogatására 600-600 ezer lej az előirányzott keretösszeg, míg egyházügyi támogatásokra 2,2 millió lejt osztottak le. Sportprogramok támogatására a klubok, sportegyesületek sikeres pályázataik révén összesen 1,7 millió lejhez juthatnak.

„A közösségépítést szolgáló események, rendezvények finanszírozása kiemelt feladatunk, ezért igyekszünk minden évben arányosan támogatni ezeket a kezdeményezéseket. Közösségünk számára a magyar identitás megőrzése kulcsfontosságú. Célunk, hogy megvédjük és ápoljuk örökségünket, szükségünk van egy olyan európai kerettörvényre, amely védi szimbólumainkat, nemzeti értékeinket” – mondta el Balla Ferenc megyei tanácsos.

A pályázatokat jövő héten, április 24-én hirdetik meg és május 9-ig lehet azokat benyújtani Kolozs Megye Tanácsának iktatójába.

Több pénz a válaszúti Bánffy-kastély felújítására

Amellett, hogy a Bánffy-palota homlokzatának a felújítására 4,2 millió lejt fordít a megyei önkormányzat egy másik Bánffyakhoz köthető műemlék felújításáról is szavaztak. Jóváhagyták a válaszúti Bánffy-kastély felújítását célzó projekt értékének megnövelését. A megyei önkormányzat 50%-al, vagyis 10 millió lejjel egészítette ki a felújításra szánt összeget. Az erre vonatkozó határozattervezet a kivitelezők részéről megfogalmazott visszajelzések alapján született.

„Épített örökségünk ápolása lényeges feladatunk, meghatározza identitásunkat, transzilván létünket. A válaszúti Bánffy-kastély restaurálása nem valósulhatna meg európai uniós források nélkül, ahogy sok más Kolozs megyei műemlék felújítása sem. Számunkra prioritás, hogy az uniós források növekedjenek, hiszen még rengeteg feladat vár ránk, legyen az infrastrukturális vagy kulturális jellegű” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. (közlemény)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális