2021. december 1. szerdaElza
EUR = 4.9490 RON
USD = 4.3853 RON
HUF = 1.3432 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,195.61(0.15%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Az alkotmánybíróság döntése után Johannis visszaküldi a költségvetési törvényt a parlamentnek

 utolsó frissítés: 15:46 GMT +2, 2019. március 06.

Elutasította az alkotmánybíróság szerdán az idei állami költségvetési törvény ellen Klaus Johannis államfő által beterjesztett óvást, ugyanakkor alaptörvénybe ütközőnek minősítette az államháztartási hiány növelését célzó jogszabályt.

Az államfő február 22-én jelentette be, hogy alkotmánybírósághoz fordul az általa "nemzeti szégyennek" nevezett büdzsé miatt, amelynek felépítését, késedelmes beterjesztését és állítólagos eljárási szabálytalanságait a kormányzó szociáldemokraták politikai kudarcának minősítette.

Johannis több ízben is élesen bírálta a PSD gazdaságpolitikáját, megalapozatlanul optimistának nevezte a költségvetés-tervezetet, amelyet szerinte azért nem fogadott el még tavaly ősszel a kormánypárt, hogy késleltesse az állami beruházásokat és így forrásokat takarítson meg a "fedezet nélküli nyugdíj- és béremelésekről szóló" választási ígéretei teljesítésére. Az elnök azonban nem tartalmi, hanem eljárási kifogásokra alapozta alkotmányossági óvását, egyebek között arra, hogy a kormányoldal nem kérte ki a költségvetési tanács véleményét.

A költségvetési törvény elleni óvást - sajtóértesülések szerint - szavazattöbbséggel utasította el az alkotmánybíróság.

Az államfő alkotmányos kontrollt kért az eredetileg tervezett 2,55 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt 2,76 százalékra növelő törvénytervezet ügyében is. Az alkotmánybíróság végül - egyhangú döntéssel - csak ez utóbbi kifogást minősítette megalapozottnak.

A parlamenti többség február végén a költségvetési törvény megszavazása előtt néhány órával döntött az államháztartási hiány növeléséről, így teremtve fedezetet a családi pótlék jelentős növelésére.

A kormánynak így most van egy kihirdetésre váró, alkotmányosnak bizonyult költségvetés-tervezete, de nincs már törvényes alapja arra, hogy az ebben előirányzott szinten költekezzen.

Johannis visszaküldi a költségvetési törvényt a parlamentnek

Az alkotmánybíróság döntése, amely szerint alaptörvénybe ütközik a 2019-es költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát jóváhagyó törvény, azt bizonyítja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) jogalkotása "erkölcstelen", "rossz" és "alkotmányellenes" - kommentálta a döntést Johannis, majd bejelentette, hogy visszaküldi a parlamentnek a 2019-es költségvetési törvényt.

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális