2021. június 17. csütörtökLaura, Alida
EUR = 4.9241 RON
USD = 4.0620 RON
HUF = 1.4009 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,596.38(-0.16%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Már 2020-ra megépülhet a brassói repülőtér

 utolsó frissítés: 09:26 GMT +2, 2019. február 26.

A jövő reptere épül fel Vidombákon, olyan integrált elképzelést valósítanak meg, amely szükség esetén könnyen bővíthető, ugyanakkor Romániában elsőként itt fognak működtetni virtuális irányítótornyot. A tervek szerint 2020-ra megépül a brassói légikikötő - hangzott el hétfőn a reptér jelenlegi helyzetét bemutató sajtótájékoztatón, amelyen a háromszéki elöljárók is részt vettek.

"Paradigmaváltás történt a regionális fejlesztési politika terén, úgy is fogalmazhatnék, hogy véget ért a száz év magány, ami alatt mindenki kizárólag a maga városa, a saját megyéje érdekeiért küzdött. Ez volt az első év, amikor mi, háromszékiek lobbiztunk egy brassói megyei beruházásért, hogy a központi költségvetésből támogassák a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér megépítését. Úgy gondolom, hogy ez a mentalitásváltás, a két megye együttműködése makróregionális szinten is hatással lesz" – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki elmondta, egy gyorsforgalmi út megépítését is szorgalmazzák, amely Sepsiszentgyörgyöt köti majd össze a megépítendő reptérrel.

"Olyan országban élünk, ahol minden túlpolitizált. Idén arra használtuk országos politikai befolyásunkat, hogy a brassói reptérnek támogatást szerezzünk. Mindannyian tudjuk, hogy ez a projekt mostohagyermeke Bukarestnek, sosem támogatták. Úgy érzem, sikerült lerombolni egy mítoszt, amely szerint ezt a repteret sosem támogatná a kormány. Nemcsak precedenst teremtettünk, hanem meggyőződésem, hogy az elkövetkezőkben is tudunk finanszírozást szerezni a központi költségvetésből" – emelte ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

George Scripcaru (Brassó polgármestere), Antal Árpád (Sepsiszentgyörgy polgármestere), Adrian-Ioan Veștea (Brassó Megye Tanácsának elnöke) és Tamás Sándor (Kovászna Megye Tanácsának elnöke).

A brassói légikikötő megépítésére az országos költségvetésben 23 millió lejt különítettek el, Kovászna Megye Tanácsának közleménye szerint ebből tíz millió lejt a háromszékiek közbenjárására kaptak meg a projektre. A reptér befejezéséhez 354 millió lejre van szükség, ebből 258 millió lejt hitelből, költségvetési többletből, a központi költségvetésből tudnak fedezni. A tervek szerint uniós támogatást is igényelnek majd.

Adrian-Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke, újságírói kérdésre válaszolva, meggyőződésének adott hangot, hogy a beruházás eljutott olyan szintre, amikor már senki nem tudja megállítani, tehát mindenképpen felépül a brassói reptér. George Scripcaru, Brassó polgármestere kitért arra, hogy az elkövetkezőkben ki kell alakítaniuk az infrastruktúrát és a logisztikát, hogy a majdani repteret összekössék a Cenk alatti várossal. Kovács Attila, Brassó megyei tanácsos a regionális összefogás fontosságát emelte ki, rámutatva, hogy konkrét eredményekhez vezetett a két megye közötti együttműködés.

Romániában 1970 óta nem épült repülőtér

- hívta fel a figyelmet Alexandru Anghel, a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér projektkoordinátora, aki elmondta, komplex tervezési és engedélyeztetési folyamat előzi meg a munkálatokat. A jövő repülőterét szeretnék megépíteni Vidombákon, az európai trendeket figyelembe véve, modulárisan, könnyen bővíthetőre tervezték. Két országos premier is köthető lesz a brassói repulőtérhez, ez lesz az első légikikötő, amelynek működtetését koncesszióval szeretnék megoldani, ezzel tulajdonképpen Európában gyakori megoldáshoz folyamodnak, ugyanakkor itt lesz az első hazai virtuális irányítótorony – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol Jakab István-Barna, a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér projektet felügyelő részleg engedélyeztetéséért felelős tanácsosa mutatta be az elképzelést.

Jelenleg zajlik a közbeszerzés a terminál megépítésére, négy cég jelentkezett a licitre, most értékelik az árajánlatokat. Ugyanakkor a Brassó Megyei Tanács két hótalanításra alkalmas jármű és két speciális tűzoltóautó beszerzésére is elindította a közbeszerzést, valamint kezdődik egy kilenc tételből álló szerződés kivitelezése, amely többek között transzformátorház, tűzvédelmi berendezéseket tartalmazó épület, vízház megtervezését és felépítését, illetve parkolók, a bekötő út és a benti úthálózat megtervezését és kialakítását tartalmazza. (közlemény)

repülőtérBrassó
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális