2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A legszegényebb országokat fogja legdurvábban érinteni a Brexit?

 utolsó frissítés: 16:50 GMT +2, 2019. február 05.

A Brexit a kevésbé fejlett országokat is súlyosan érintheti, a kutatások szerint a leginkább érintett ország Kambodzsa lehet - írja a Guardian.

Ugyan messze vannak Downing Streettől és Brüsszeltől is, de egy tanulmány szerint a fejlődő országok közül a délkelet-ázsiai Kambodzsát fogja a leginkább érinteni a Brexit.

A közelgő márciusi Brexit kapcsán nagy figyelem terelődött arra, hogy milyen hatása lesz a kilépésnek az európai és a brit gazdaságra, de a Német Fejlesztési Intézet (German Development Institute) ebben a hónapban közzétett szimulációi azt mutatják, hogy

a kilépés hatása Európán kívül is katasztrofális lehet, milliókat taszítva a fejlődő országokban mélyszegénységbe.

“A Brexit 1,7 millióval növelheti a mélyszegénységben élő népesség számát az EBA országokban” - írják a szerzők. “Ezek a Brexit negatív hatásainak konzervatív becslései, nem veszik figyelembe a font körüli bizonytalanságot, a leértkékelődését, illetve a csökkentett támogatási kiadásokat, pénzátutalásokat és beruházásokat.”

A Mindent csak fegyvert nem (EBA) egyezmény alatt 49 kevésbé fejlett ország exportálhat az Európai Unióba vámmentesen. A közelgő Brexittel ezek a sérülékeny államok többé nem fognak hozzáférni a brit piachoz.

Ha a “kemény” Brexit lép érvénybe, ami egyet jelentene a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) kereskedelmi szabályainak érvénybe lépésével, akkor a szerzők úgy találták, hogy a fejlődő országok közül Kambodzsa lenne a leginkább kitéve ezeknek a szabályoknak, mert ők függnek a leginkább a brit piactól. Az ország termékeinek 7,7%-át a szigetországba exportálja.

Jayant Menon, az Ázsiai Fejlesztési Bank vezető közgazdásza szerint más preferenciális hozzáféréssel rendelkező piacok potenciálisan enyhíthetik Kambodzsa exportjának elvesztését. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy Kambodzsa változatosabbá tegye az exportpiacát. “Hosszú távon Kambodzsának túl kell lépnie a ruhákon és a preferenciáin” - nyilatkozta. Kambodzsa gazdasága régóta a ruhaexporton nyugszik.

Fotó: Friedrich Startk/Alamy Stock Photo

Arup Raha, a délkelet-ázsiai gazdaság szakértője elmondta, hogy nehéz előre látni a gazdaságra vonatkozó hatásokat. Ha nem egyeznek meg új vámmentes kereskedelmi egyezményekben, annak “negatív hatásai” lesznek Kambodzsára. “De nem lehet tudni, ez spekulatív” - tette hozzá a Guardiannak nyilatkozó szakértő.

A Guardian arról is megkérdezte a szakértőt, hogy lehetségesnek látja-e, hogy az Egyesült Királyság megegyezésre jut a Mindent csak fegyvert nem egyezményben szereplő országokkal. Arup Raha válaszában kifejtette, hogy a briteknek nincs sok választása, mivel erre a kereskedelemre támaszkodtak.

“Muszáj lesz nekük” - mondta. “Máskülönben nagyon megzavarja az Egyesült Királyság gazdaságát. Még így is elveszthetik a hozzáférésüket a közös piachoz. (Az egyezménykötés) sok időbe fog telni, de muszáj lesz nekük” - tette hozzá.

Ennek ellenére a Német Fejlesztési Intézet tanulmányának szerzői úgy vélik, hogy nem fognak tudni időben egyezséget kötni, mert az “egy teljesen új kereskedelmi politikát” igényelne.

“Az Egyesült Királyság új szabadkereskedelmi megállapodásokat dolgozhat ki az egyes fejlődő országokkal, de ez a valószínűtlen a szűkre szabott idő miatt, és korlátozza az érintett országok számát” - írják.

Stephen Higgins, a Mekong Strategic Partners befektető cég vezető partnere, azt mondta a Guardiannak, hogy nem valószínű, hogy a brit kormány figyelembe veszi a potenciális negatív hatásokat más országokra a döntéshozatal során.

“Mivel az Egyesült Királyság a Brexit előrehaladtával szüntelenül figyelmen kívül hagyja a saját gazdasági jólétét, talán nagy túlzás lenne elvárni, hogy figyelemmel legyenek mások gazdasági jólétére is” - mondta Higgins.

Brexit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális