2021. szeptember 24. péntekGellért, Mercédesz
EUR = 4.9491 RON
USD = 4.2167 RON
HUF = 1.3887 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 12,440.96(0.37%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Kovászna Megye Tanácsa a kormány támogatását kéri a vidombáki reptér felépítéséhez

 utolsó frissítés: 15:53 GMT +2, 2019. február 04.

A háromszéki elöljárók levélben fordultak Vasilica-Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, hogy a kormány támogassa a vidombáki nemzetközi reptér felépítését, írja Kovászna Megye Tanácsának szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere levelében hangsúlyozza, a vidombáki légikikötő olyan infrastrukturális fejlesztés, amely túlmutat egy megyei fejlesztésen, az egész térség fejlődését szolgálja.

„Ez egy olyan projekt, amely az egész régiónak előnyére válik, ráadásul a közösség részéről is egyértelműen pozitív fogadtatású. Számokkal lehet igazolni, hogy egy reptér hatvan kilométeres körzetben hoz gazdasági fejlődést, tehát Kovászna megye direkt is érdekelt a felépítésében.

Nekünk itt, Háromszéken fel kell készülni a reptér biztosította fejlődésre. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy Brassó megye mellé álljunk és támogassuk a reptér felépítését, mert ellenszélben dolgoznak, hiszen Bukarest minden erejével akadályozza ezt a beruházást” – hangsúlyozta a reptér kapcsán Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Sepsiszentgyörgy számára mindenképpen előnyös a reptér közelsége, gazdasági és turisztikai szempontból is ki tudjuk használni. A brassói reptér olyan regionális projekt, amely azt is jelzi, hogy a helyi és megyei önkormányzati vezetők felmérték, nem lehet örökké Bukarestre várni, mert semmi nem fog történni. Vidombákon elindult az építkezés, zajlik az engedélyeztetési folyamat, elérhető közelségbe került a reptér befejezése, most már a kormánynak is lépnie kell, támogatni a helyi közösséget szolgáló beruházást” – nyomatékosított Antal Árpád polgármester.

A két háromszéki elöljáró, csatlakozva a Brassó megyei önkormányzati vezetőkhöz, azt kéri a kormánytól, hogy a 2019-es költségvetésből 178 731 000 lejt különítsen el a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér felépítésére.

A levélben emlékeztetnek, ez az első olyan légikikötő, amelyet 1989 után építenek és amelyet központi költségvetésből egyetlen egyszer sem támogattak. A vidombáki repteret a Brassó Megyei Tanács kezdeményezte több mint tíz éve, hitelből és saját erőből kezdték el építeni, a tervek szerint 2 éven belül felszállhat az első repülő.

Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy városa 3-3 millió euróval járul hozzá a reptér építéséhez, azzal a feltétellel, hogy ezt az összeget csakis a befejezéshez lehessen majd felhasználni. (közlemény)

repülőtérBrassóKovászna megye
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális