2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Kelemen Hunor: elfogadhatatlan a költségvetés a jelenlegi formájában

 utolsó frissítés: 18:24 GMT +2, 2019. február 01.

Nem elfogadható a helyi önkormányzatoknál a források szétosztása a csütörtökön bemutatott költségvetés-tervezet szerint - nyilatkozta Kelemen Hunor a Mediafaxnak. Az RMDSZ elnöke a hírügynökségnek azt mondta, hogy a pénzügyminisztérium a büdzsé jelenlegi formájával jókora meglepetést okozott, a megyei tanácsok 17 és 70 millió lej közötti összegeket veszítenek a költségvetésükből.

Az RMDSZ elnöke azt is kijelentette, hogy módosító javaslatokat fognak benyújtani a költségvetés-tervezethez.

Kelemen elmondta, hogy hiába marad az önkormányzatoknál a jövedelemadóbó 100%-a, a kormánynak a jelenlegi költségvetéssel az a terve, hogy a gyermekvédelemmel kapcsolatos és fogyatékkal élő személyeket érintő kiadásait teljes egészében a helyi önkormányzatokra ruházza át. Eddig a helyi önkormányzatok ezeknek a költségeknek a 20-30-40%-át fedezték a saját költségvetésükből, a pénz további része a munkaügyi és szociális ügyekért felelős minisztériumtól érkezett.

"Csak ami a helyi önkormányzatokat érintő változásokat illeti, ez a költségvetés nem támogatható, nem maradhat így. A pénzek elosztása, a költsgvetés önkormányzatokat érintő víziója és filozófiája nem helyes és nem elfogadható. Ebben a pillanatban nagyon nehéz azt mondanom, hogy támogatni fogjuk a költségvetést, mert nem lehet több tíz, vagy akár százmilliós hiánnyal nekiindulni az évnek a megyei tanácsok szintjén" - mondta Kelemen.

(mediafax)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális