2021. december 3. péntekFerenc, Olívia
EUR = 4.9487 RON
USD = 4.3767 RON
HUF = 1.3605 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5%
BET = 12,412.85(1.68%)
Infláció = 7,9%
Alapkamat = 1,75%

Tiltakoznak a polgármesterek a költségvetés miatt

 utolsó frissítés: 15:55 GMT +2, 2019. január 30.

Szerdán a kormány épületéhez érkezett a Romániai Megyei Jogú Városok Szövetségének (AMR) egy küldöttsége, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnökkel tárgyaljon a 2019-es állami költségvetés tervezetéről.

A delegációt az AMR elnöke, Bukarest harmadik kerületének polgármestere, Robert Negoiţă, Gabriela Firea fővárosi főpolgármester, Emil Boc kolozsvári polgármester, továbbá Adrian Dobre ploieşti-i és Gheorghe Falcă aradi polgármester alkotja.

Robert Negoiţă azt mondta, azért döntöttek úgy, hogy elmennek a kormányhoz, mert a pénzügyminiszter keddi ígérete ellenére szerda délig nem kaptak választ a költségvetéssel kapcsolatos kérdéseikre.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere azt mondta, szerdán reggel egy informális találkozón olyan javaslat hangzott el, amely értelmében 70-80 millió euróval kurtítanák meg a főváros költségvetését. Firea szerint ez azt jelenti, hogy lehetetlenné válik például a 300-400 új, Euro 6-os szabvány szerint készült autóbusz tervbe vett megvásárlása, vagy az új szülészeti klinika megépítése.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kifejtette, hogy tavaly 28 millió eurót veszített az erdélyi nagyváros. Amennyiben idén is ennyivel kevesebb lesz a költségvetés, akkor Kolozsvárnak - akárcsak a többi nagyvárosnak - le kell mondania olyan fontos projektek megvalósításáról, mint a bölcsődék, felüljárók, parkolók építése, új parkok létesítése vagy a forgalom gördülékenységét elősegítő fejlesztések.

Dragnea ezzel szemben azt állítja, hogy soha nem volt még akkora költségvetése a helyei közösségeknek, mint idén lesz.

Körülbelül 77 milliárd lej lesz a helyi hatóságok költségvetése - közölte szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

"Win-win szituáció a helyi hatóságoknak: többet kapnak a szegények, anélkül, hogy a gazdagok veszítenének. A helyi közösségek 2019-es költségvetése az eddigi legnagyobb lesz Románia történetében: körülbelül 77 milliárd lej, tehát közel a fele az állami büdzsének, ami 164,5 milliárd. A helyi tanácsok megtartják a jövdelemadókból befolyó teljes összeget és 11 milliárdot kapnak a kormánytól a TVA-részesedésekből" - írta Dragnea a Facebookra.

Hozzátette: egyetlen megye sem kap kevesebbet 400 lejnél lakosonként, míg az elmúlt költségvetésben ez az összeg 250 lej volt lakosonként. A polgármesteri hivatalok minimum 1 200 lejt kapnak lakosonként (a tavalyi 750 lej/lakoshoz képest). A polgármesteri hivatalok - kérésüknek megfelelően - megtarthatják a bevételeik 60 százalékát, a maradék 40 százalékot a megyei tanácshoz utalják át, ahonnan 20 százalékot visszautalnak majd kiegyenlítésként a helyi hatóságokhoz - olvasható a PSD-elnök bejegyzésében.

Azt is hozzáteszi, hogy a decentralizáció eredményeképpen a helyi tanácsoknak egy sor költséget át kell vállalniuk a kormánytól, de így is 9 milliárd lejjel több pénzből gazdálkodhatnak, mint az előző években.

"Mostantól az ő kezükben lesz a kenyér is, a kés is, és ez arra kötelezi őket, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak a lakossággal szemben: több takarékosságra lesz szükség a kiadások fedezésénél és több pénzt kell majd a közösség által elvárt befektetésekre fordítani" - állítja Dragnea. (agerpres, hírszerk.)

költségvetés
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális