2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Volt, akiknek nagyon feketére sikeredett az idei Black Friday

 utolsó frissítés: 12:07 GMT +2, 2018. november 22.

Számos panasz érkezett az Országos Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (ANPC) az idei Black Friday után. A panaszosok között feltűnően sokan jelezték, hogy az online vásárolt elektronikai eszközök, meghibásodva, törötten, működésképtelen állapotban érkeztek meg hozzájuk.

A terméket árusító cégek legtöbb esetben a kiszállítókat hibáztatják a történtek miatt, a kiszállítók viszont azzal védekeznek, hogy a tavalyi évhez képest idén 30%-kal több megrendelést kellett teljesíteniük, és ennek következtében történhetnek balesetek is, de ezeket előbb-utóbb kivizsgálják majd.

AZ ANPC igyekszik a panaszok kivizsgálására, ugyanakkor ez rendkívül lassan történik. Sok vásárló, aki ilyen helyzetbe került, nem is számíthat arra, hogy még az idén megtérítik majd a kárát. Sokan viszont amiatt panaszkodnak, hogy egyáltalán nem érkezett még meg a rendelés, amelyet az említett napon tettek.

Marius Pîrvu, az ANPC elnöke szerint a hatóság az elégedetlen vásárlók által közzétett Facebook-bejegyzések vagy a médiában megjelent hírek alapján is eljárást indít.

Pîrvu elmondása szerint a legtöbb panasz szinte minden évben az online megrendelőktől érkezik, akik legtöbb esetben a kiszállítás utáni árak miatt, a termék minősége, esetleg a termék kiszállítás utáni állapota és a megrendelés, kiszállítás között eltelt idő miatt elégedetlenek.

Az ANPC az online felületekről vásárlóknak azt javasolja minden évben, ellenőrizzék, hogy a kiválasztott termékből van-e még készleten, nézzék meg jól az árát, hogy az tartalmazza-e a áfát, esetleg a szállítási költséget vagy sem. A fogyasztónak jogában áll telefonon bővebb tájékoztatást kérni a kereskedőtől a termékről, a kiszállítás feltételeiről, az eladás utáni szolgáltatásokról. A vásárlóknak azt is jó tudniuk, hogy a törvények értelmében 14 napon belül indoklás nélkül visszaküldhetik az interneten vásárolt terméket, és újabb 14 napon belül vissza is kell kapniuk az árát. 

Azonban több vásárló is beszámolt arról a sajtónak, hogy miután a vállalatnál jelezték, hogy az általuk megvásárolt termék hibás, törött, a vállalattól azt a választ kapták, hogy ki fogják vizsgálni ki a vétkes az ügyben, viszont nem tudják garantálni számukra, hogy visszatérítik nekik az összeget.

A Balck Friday igazán nagy vesztesei talán azok a moldovai állampolgárok, akik csupán a nagy leárazások miatt utaztak Romániába, itt a boltokban megvásároltak bizonyos termékeket, majd otthon a kicsomagolás után vették észre, hogy a termék hibás, ütött, megkarcolt, esetleg működésképtelen.

Corina Granaci moldovai állampolgár arról számolt be az egyik román tévécsatornának, hogy egy televízió vásárlása után elhitették vele, hogy a recepción már leellenőrizték a terméket és működik, majd otthon vette csak észre, hogy valójában törött a képernyője. (stirileprotv.ro/hírszerk)

elektronikai cikkekonlinevásár
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális