2021. október 16. szombatGál
EUR = 4.9484 RON
USD = 4.2646 RON
HUF = 1.3760 RON
GDP-növekedés = 13,0%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 12,711.06(-0.13%)
Infláció = 5,25%
Alapkamat = 1,50%

Bemutatták a CRITBIZ program eddigi eredményeit: 171 üzleti tervet neveztek versenybe

 utolsó frissítés: 17:52 GMT +2, 2018. október 12.

Összesen 171 üzleti tervet neveztek versenybe a CRITBIZ vállalkozásfejlesztési program keretén belül - jelentette be pénteken Kolozsváron a projekt egyik lebonyolítója, a PONT Csoport.

A CRITBIZ-ről már többször írtunk, egy olyan hároméves futamidejű projekt, amelyet az Észak-Nyugat-Románia fejlesztési régióban valósítanak meg. A projekt részeként a PONT Csoport, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület, valamint a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egymással együttműködve egy olyan vállalkozásfejlesztési mechanizmust fejlesztenek ki és ültetnek gyakorlatba, amelynek részeként 48, a kreatív iparágban és az IT-ban újonnan létrehozott vállalat egyenként legfennebb 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást kap.

A sajtótájékoztatón Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója elmondta, hogy 855 személy jelentkezett a vállalkozásfejlesztési programba, közülük 411 személy adott le a kezdő vállalkozás támogatásának eléréséhez szükséges teljes dossziét. A program részeként végül 171 üzleti terv készült el, a legtöbbet Bihar és Kolozs megyében nyújtották be: előbbi megyében 63, utóbbiban 53 üzleti terv készült el.

Farkas András elmondta, hogy a várakozásaiknak megfelelően, a programra jelentkezők között nagyobb volt az aránya azoknak, akik a kreatív iparágakban működő vállalkozásokat indítanának. Arról is beszámolt, hogy a legtöbb IT-vállalat terve szintén nem meglepő módon Kolozs és Bihar megyékben született meg.

Azt külön érdemes kiemelni, hogy bár a program indításánál még azt a célt tűzték ki, hogy a jelentkezők 30%-a nő kell legyen, ezt bőven sikerült "túlteljesíteni". Az elkészült és eligibilisnek talált üzleti tervek 40%-át nők jegyzik. Ráadásul a korosztályok tekintetében is széles skálán mozog az üzleti terveket benyújtók köre, a legfiatalabb potenciális vállalkozó 21 éves, a legidősebb 57 éves.

Farkas András elmondta, hogy jelenleg az üzleti tervek értékelése zajlik. Az üzleti tervekre a jelentkezők legtöbb 100 pontot kaphatnak, míg nemsokára sor kerül az úgynevezett pitching eseményekre is, amikor az eligibilis üzleti terveket benyújtó személyek tapasztalt zsűri előtt mutathatják be az elképzeléseiket 30 pontért. Ilyen jellegű személyes bemutatókat minden érintett megyében tartanak, ahol egyenként a 4 legjobb üzleti terv kerül kiválasztásra. A fennmaradó támogatások sorsa pedig egy regionális pitching eseményen dől el.

A sajtótájékoztatón egy mélyreható szociológiai kutatást is bemutattak, amely a kreatív iparágakat és az IT-szektort vizsgálta a régióban. A tanulmány részleteire és következtetéseire egy külön cikkben visszatérünk. (hírszerk.)

informatika
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális