2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

Már 15 ezer diáknak és felnőttnek tartott pénzügyi képzést az OK Center

 utolsó frissítés: 18:35 GMT +2, 2018. október 06.

Több mint 15 ezer diáknak és felnőttnek tartott pénzügyi képzést az OTP Bank Románia bukaresti oktatási központja, amely sajátos, interaktív módszerrel próbálja pénzügyi tudatosságra nevelni az érdeklődőket - közölték pénteken a bank illetékesei.

A bukaresti OK Center egy éve működik Bukarestben egy 600 ezer euró értékű beruházásnak köszönhetően. A központot az OTP Bank Románia által 2013-ban alapított Oktatáshoz való Jog nevű alapítvány működteti, amelyet a magyarországi OTP Fáy András Alapítvány támogatásával és mintájára hoztak létre.

Az oktatási központ fennállásának egy éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az OK Center beváltotta a hozzá fűzött reményeket, naponta átlagban 40 személyt fogadnak. A kezdeti tervekhez képest megerősödött a felnőttoktatás, hiszen a diákokon keresztül a szülőktől és tanároktól azt a visszajelzést kapták, hogy ők is szívesen tanulnának a pénzügyekről.

A vezérigazgató kiemelte, hogy Romániában annyira rossz a helyzet a pénzügyi képzés terén, hogy bármilyen kezdeményezés jól jön. Rámutatott: arra törekszenek, hogy az érdeklődők minél jobban megértsék pénzügyi igényeiket és eligazodjanak a befektetési tanácsok egyre szerteágazóbb világában, illetve ne veszítsék el a kapcsolatot a valósággal. A vezérigazgató kiemelte, hogy magyar nyelvű trénereik is vannak, akik Erdély számos településén, iskolákkal együttműködve tartottak képzéseket.

Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta: fontos lenne, hogy Romániában valamilyen szinten beépítsék az iskolai tantervbe is a pénzügyi ismereteket, hiszen a felmérések szerint az ország ezen a területen hátul kullog. Mint mondta, tudja, hogy a diákok túlterheltek, ezért nem biztos, hogy külön tantárgyként kellene oktatni, de az ismereteket a már meglévő tantárgyakba, például a számtanba is be lehet építeni.

Adrian Căruceru, a OTP Pénzügyi Fitness programjának irányítója az OTP Bank Románia alapítványának egyik felmérését ismertette, amely szerint Romániában a megkérdezettek 91 százalékát érdeklik a pénzügyi információk, de csak 10-12 százalékukban merült fel, hogy hosszú távon megtakarítsanak. 46 százalékuk nem rendelkezik vagyontárgyi biztosítással, 63 százalékuknak nincs életbiztosítása, 23 százalékuknak pedig nincs semmilyen megtakarítása.

Gabriela Folcuț, a Romániai Bankok Egyesületének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a térségben Románia az utolsó helyen áll a banki és pénzügyi szolgáltatások elterjedtsége tekintetében. Közölte, a közalkalmazottak 30 százaléka készpénzben veszi fel a fizetését. Az országban 1,2 millióra tehető a közalkalmazottak száma.

Az OK Center megnyitóján mi is ott voltunk, ide kattintva olvashatod a beszámolónkat. (mti, hírszerk.)

oktatásOTP
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

lokális