2021. június 22. keddPaulina
EUR = 4.9253 RON
USD = 4.1431 RON
HUF = 1.3906 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,6%
BET = 11,567.68(-0.35%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Három Tenger Kezdeményezés: Trump levélben üdvözölte Johannist és a résztvevőket

 utolsó frissítés: 14:44 GMT +2, 2018. szeptember 17.

Üdvözlő üzenetét küldte Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozó házigazdájának, Klaus Johannis román államfőnek és a találkozó résztvevőinek, kiemelve: az USA büszke rá, hogy partnere ennek a kezdeményezésnek. 

"Tavaly abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy beszédet mondhattam a Három Tenger Kezdeményezés lengyelországi, varsói üzleti fórumán. Látogatáson során megerősítettem, hogy az Amerikai Egyesült Államok szilárdan támogatja a Három Tenger Kezdeményezést, és kiemeltem, hogy közös célunk az infrastruktúra bővítése, az üzleti kapcsolatok növelése, az energetikai biztonság megszilárdítása és a szabad, igazságos és kölcsönös kereskedelmet gátoló tényezők csökkentése Közép- és Kelet-Európában. A Három Tenger Kezdeményezésben óriási lehetőség rejlik ezen célok megvalósítása terén és az együttműködés más területein is. Egy új energetikai infrastruktúra alapvető fontosságú a mélyebb gazdasági integráció fenntartása, az új piacok elérhetővé tétele és a régió energiaforrásainak diverzifikálása érdekében" - írta Trump üzenetében, gratulálva Romániának, Bulgáriának, Magyarországnak, Ausztriának és Szlovákiának a földgázszállító infrastruktúra kiépítése terén tett előrelépésekhez. 

Az Államelnöki Hivatal által közzétett levélben az amerikai elnök hozzáteszi: Az USA büszke arra, hogy partnerként része ezen erőfeszítéseknek, többek közt a cseppfolyós földgáz exportja révén, valamint azáltal is, hogy az amerikai vállalatok képviselői részt vesznek a Három Tenger Kezdeményezés üzleti fórumán. 

Donald Trump köszönetet mondott Klaus Johannisnak ezen rendezvény megszervezéséért, valamint Rick Perry amerikai energiaügyi miniszternek, aki az amerikai egyesült államokbeli delegációt vezeti.

Mit kell tudni a Három Tenger Kezdeményezésről?

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a hétfőn és kedden zajló találkozóra kilenc államfőt, két parlamenti elnököt, egy miniszterelnököt és egy külügyminisztert várnak. A Három Tenger Kezdeményezés partnereként jelen lesz az eseményen az Európai Bizottság első alelnöke, Jean-Claude Juncker, Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter, Heiko Maas német külügyminiszter, valamint európai és nemzetközi pénzintézetek képviselői. 

Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot - Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia - tömörítő Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának célja, hogy a részt vevő országok kinyilvánítsák politikai támogatásukat az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó regionális projektekkel kapcsolatban - mutat rá a közlemény. A célkitűzések között szerepel továbbá a részt vevő államok kereskedelmi kamaráit tömörítő hálózat létrehozása, a Három Tenger Kezdeményezés Befektetési Alapja létrehozásának elindítása, illetve a Kezdeményezés hivatalos honlapjának bemutatása. 

A csúcstalálkozó keretében kerül sor a Három Tenger Kezdeményezés üzleti fórumára, amelyen a 12 államot képviselő vállalatokon kívül amerikai egyesült államokbeli, nyugat-balkáni, moldovai és ukrajnai cégek is jelen lesznek. A bukaresti lesz a Három Tenger Kezdeményezés harmadik csúcstalálkozója. Az előző kettőt Dubrovnikban (2016), illetve Varsóban (2017) tartották. 
(agerpres)

JohannisHárom Tenger KezdeményezésDonald Trump
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális