2024. március 29. péntekAuguszta
EUR = 4.9388 RON
USD = 4.5768 RON
HUF = 1.2889 RON
GDP-növekedés = 5,6%
Átlagbér = 3545 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,2%
BET = 13.026,12(-0,54%)
Infláció = 8,19%
Alapkamat = 2,5%

A britek még mindig kevesebbet keresnek, mint a pénzügyi válság előtt

 utolsó frissítés: 15:54 GMT +2, 2018. szeptember 12.

A brit alkalmazotti átlagbér reálértéken még mindig nem érte el a tíz évvel ezelőtt kirobbant világgazdasági válság előtti szintet, és a brit gazdaság egészének teljesítménye is jóval kisebb annál, amelyet a válság utóhatásai nélkül jelenleg nyújthatna - áll a brit Költségvetési Tanulmányok Intézetének (Institute for Fiscal Studies, IFS) szerdán, Londonban ismertetett felmérésében.

A független londoni gazdaságkutató műhely a Lehman Brothers bankóriás összeomlásának és az ezután elhatalmasodott globális pénzügyi válság kitörésének közelgő tizedik évfordulójára összeállított tanulmányában kimutatta, hogy jóllehet a brit gazdaság nyolc éve folyamatosan növekszik, a brit hazai össztermék (GDP) értéke jelenleg 16 százalékkal, 300 milliárd fonttal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a válság előtti növekedési ütemekkel mára elérhetett volna.

Az IFS szerdai tanulmánya szerint ez azt is jelenti, hogy az egy főre jutó éves brit hazai össztermék jelenleg 5 900 fonttal marad el attól az értéktől, amelyen a pénzügyi válság előtt mért növekedési dinamikák fennmaradása esetén jelenleg lenne.

Az IFS londoni elemzői szerint e "figyelemreméltóan rossz" teljesítmény elsődleges oka a brit gazdaság termelékenységének 2008 óta tapasztalható "borzasztó gyenge" növekedése. A ház szerint a válság óta eltelt évtizedben az egy órányi munkavégzésre vetített termelékenység mindössze 0,3 százalékkal emelkedett éves átlagban, jóllehet a hosszú időtávlatra visszaszámolt éves termelékenységnövekedési átlag 2 százalék.

Mindez az alkalmazottak pénztárcájára gyakorolja a legközvetlenebb hatást. Az IFS számítási modellje szerint a brit alkalmazotti reálbér mediánértéken mérve még mindig 3 százalékkal alacsonyabb, mint 2008-ban volt, és 13 százalékkal - éves szintre számolva 3500 fonttal - kevesebb annál az összegnél, amelynek elérését a válság előtti évek 1,4 százalék körüli éves átlagos növekedése alapján mára ésszerűen várni lehetett volna.

A brit háztartások reálértéken számolt éves mediánjövedelme 2008 óta 6 százalékkal, 24 300 fontról 25 700 fontra nőtt, de ha a háztartásokra vetített éves jövedelmek az elmúlt évtizedben is a válság előtti ütemben növekedtek volna, akkor ma egy-egy brit háztartás éves átlagjövedelme 29 900 font lenne, a jelenleginél 4 200 fonttal magasabb - áll az IFS szerdán Londonban ismertetett tanulmányában.

Más elemzések szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) körüli bizonytalanságok is komoly jövedelmi áldozattal járnak.

A Bank of England kormányzója, Mark Carney a londoni alsóház költségvetési bizottságának nemrégiben tartott meghallgatásán kijelentette: a brit hazai össztermék értéke jelenleg 1,5-2 százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a jegybank által az EU-népszavazás előtt valószínűsített növekedési ütemmel mára elérhetett volna, és ez háztartásonként 900 font éves jövedelem-kiesésnek felel meg reálértéken.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott referendumon a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,9 százalékos többségbe. (mti)

Nagy-BritanniaBrexit
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális