2021. február 25. csütörtökGéza
EUR = 4.8725 RON
USD = 3.9845 RON
HUF = 1.3531 RON
GDP-növekedés = -3,9% (2020)
Átlagbér = 3620 lej (nettó)
Munkanélküliség = 5,3%
BET = 10,279.82(0.89%)
Infláció = 2,99%
Alapkamat = 1,25%

Hol lehet hamarabb megkeresni egy iPhone árát, Bukarestben vagy Budapesten?

 utolsó frissítés: 17:43 GMT +2, 2018. szeptember 10.

Átlagosan kevesebbet kell robotolnia egy Bukarestben dolgozó személynek, mint egy budapestinek ahhoz, hogy megvásárolja a legmenőbb iPhone-t. Egy Big Mac megvásárlásához szükséges pénzt a román fővárosban 40 perc, a magyarban 55 perc alatt lehet megkeresni. A svájci UBS bankcsoport elemzői idén is érdekes kutatással hívták fel magukra a figyelmet, a világ nagyvárosaiban körülbelül 75 ezer adatot gyűjtöttek arról, hogy mi mennyibe kerül, és hogy ezeket a termékeket az ott dolgozók mekkora erőfeszítések árán tudják megvásárolni maguknak.

A tanulmányban 77 város adatait vetik össze. A kutatóknak pedig az a céljuk, hogy mindenki számára érthető és felmérhetó módon világítsanak rá a különböző városokban megmutatkozó jövedelmi különbségekre, valamint arra, hogy még a világ nagyvárosai között is olykor jelentős eltérés van az árakban.

A mi szempontunkból az elemzés legérdekesebb része, hogy a lakosság jövedelme szerint messze az országos első helyen szereplő Bukarest a listán szereplő egyedüli romániai városként miként áll a magyar fővárossal szemben. Az UBS kutatásából kiderül, hogy egy bukaresti személynek 395 munkaórájába kerül, hogy egy iPhone X-et vásároljon. Egy budapesti alkalmazott pedig átlagosan négy órával többet, 399 órát kellene dolgozzon ugyanazért a telefonért. Nyolc órás munkanapokkal számolva több, mint 49 munkanap kell mindkét fővárosban az Apple csúcstelefonjának megvásárlásához.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy megkeressék egy Big Mac vagy egy iPhone árát?

Az adatokból viszont az is kiderül, hogy Budapesten kevéssel ugyan, de magasabb az átlagos nettó órabére az alkalmazottaknak. A vásárlóerő paritáson számolt átlagos órabérrel kapcsolatos adatokat az elemzők New Yorkhoz hasonlították, így tudjuk meg, hogy Bukarestben a New York-i átlagos nettó órabér 32,8%-át lehet megkeresni. Budapest esetében ez a szám 33,6%.

Ha a lakbéreket is tartalmazó árszínvonalat nézzük, akkor szintén Bukarest van előnyben Budapesttel szemben, a román főváros ugyanis olcsóbb, mint a magyar. Az árszínvonal Bukarestben 46,2%-át, Budapesten a 48,3%-át éri el a New York-i árszínvonalnak.

Izgalmas összehasonlítás még a képzeletbeli élelmiszerkosár árának összevetése, aminél az UBS szakértői egy olyan alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosarát állítottak össze, amely a csirkehús, a tej és a kenyér árát súlyozottan használta. Ennél a kosárnál Bukarest 77 város közül a 74. helyen áll, vagyis a vizsgált városok közül csak Kijevben, Lagosban és Kairóban került kevesebbe az élelmiszer. Budapest ugyanebben az összevetésben a 45. helyen áll, megelőzi Barcelonát, Madridot és Prágát is. (hírszerk.)

Apple
Ha tetszett a cikk, lájkold a Pénzcsinálókat!

globális